Ga naar de inhoud

11 jan. solidariteit met ‘Idle no More’

Inheemse bewoners in Canada zijn op een opmerkelijke manier in opstand gekomen tegen het nog verder afpakken van hun rechten en hun woonomgeving. De golf acties onder de noemer ‘Idle No More’ groeit de spuigaten uit en de grenzen over. 11 januari is nu uitgeroepen tot internationale solidariteitsdag (op die dag ontmoet premier Harper eindelijk een delegatie afgevaardigden van inheemse bewoners).

1 min leestijd
idle

Een promofilmpje is hier te zien: {youtube}-mKefAbUbCs{/youtube}

Idle No More (‘Niet langer lamlendig’, een geuzennaam) is in november vorig jaar ontstaan toen vier vrouwen een teach-in organiseerden over een nieuw pakket wetten dat de regering Harper door wil voeren. Inmiddels is overal in het land (en ook in de VS en Mexico) de beer los en worden demonstraties en blokkades gehouden. Een kort overzichtsartikel hierover is hier te vinden.

 

Verder wemelt het in Canadese alternatieve en reguliere media van de reportages en analyses, en zijn er facebookpagina’s en dergelijke, maar die vindt u vast zelf wel.

 

Een mooi achtergrondstuk is wel het vermelden waard: What if Natives Stop Subsidizing Canada?

 

Maar voor wie ook de handen uit de mouwen wil steken: Vrijdag 11 januari is internationale actiedag in solidariteit met Idle No More

 

{youtube}ksESR2BVlqY{/youtube}

 

idlenomore