Ga naar de inhoud

Idle No More: Inheemse opstand in Canada

Na de massale studentenopstand in Quebec vorig jaar, is er nu een nieuwe volksopstand aan het broeien. Van de inheemse bewoners deze keer en sympathisanten: Idle No More (‘niet langer lamlendig’) is de geuzennaam. Overal in het land zijn nu demonstraties en zelfs blokkades of flashmobs bij supermarkten.

2 min leestijd
Idlenomore_victoria

Idle No More was de titel van een teach-in die vier inheemse vrouwen hielden in november vorig jaar in Saskatoon. Onderwerp van de teach-in was de nieuwe wetgeving die de regering Harper had aangekondigd, met name Bill C-45, die de toch al beperkte rechten van inheemse bewoners in Canada ernstig verder zou beperken. Doel van de wetgeving is onder meer om het makkelijker voor bedrijven te maken om grondstoffen en drinkwater te ontginnen in inheemse gebieden. De teach-in leidde snel tot navolging en de eerste protesten. Daar kwam later een hongerstaking bij van de inheemse (Attawapiskat) leidster Teresa Spence. Zij is in december begonnen met hongerstaken en eist dat premier Stephen Harper komt overleggen over de nieuwe wetgeving.

 

Een van de veelgebruikte actiemethodes van de beweging is een flashmob waarbij dan inheemse cirkeldansen worden uitgevoerd, bij of in shopping malls. Daar doen vaak honderden mensen aan mee. In een geval in Saskatoon (op 20 december) deden er 2000 mensen aan mee. Op 27 december waren er al 100 van dit soort acties geweest. Maar ook zijn er bruggen, snelwegen en treinrails geblokkeerd. De blokkade van een treinverbinding naar een propaanfabriek die door inheems gebied liep in Aamjiwnaang First Nation in Ontario (zonder dat ze daarvoor toestemming hadden) heeft weken geduurd en miljoenen schade veroorzaakt voor het mijnbouwbedrijf.

 

idleMomenteel zijn er op vele plekken mobilisaties, waaronder aan de grens tussen de VS en Canada. Bruggen die als grensovergang fungeren, zijn geblokkeerd. Ook zijn in de VS en andere landen al de eerste acties door inheemse bewoners gesignaleerd die zich met de Canadese verbinden, en in West-Europese steden zijn ook al solidariteitsacties geweest. Sommigen voorspellen nu zelfs een wereldwijde opstand van inheemse bewoners.

 

Inmiddels heeft president Harper aangekondigd een ontmoeting met een inheemse delegatie te hebben gepland op 11 januari. Hij heeft daarbij de naam Idle No More niet genoemd, en de hongerstaakster heeft al aangekondigd gewoon door te gaan. Ook is er nu een ‘mondiale actiedag’ uitgeroepen voor die dag (facebookgroep)

 

http://idlenomore.com/

Facebook: https://www.facebook.com/IdleNoMoreCommunity

Twitter #idlenomore

 

Item Al jazeera

Video Real News

 

Overzichtartikel CBC 

Wikipedia