Ga naar de inhoud

10.000 Demonstranten in Madrid voor veroordeelde vakbondsleden in Asturië

Zes vakbondsactivisten van de CNT (vijf vrouwen en een man) zijn tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, en 150.000 euro boete omdat ze demonstraties hadden georganiseerd bij een grote bakkerij in Gijón, Asturië. De zware veroordeling was mogelijk met behulp van de nieuwe ‘knevelwet’ tegen activisme en doordat de rijke familie die eigenaar was van de bakkerij 10 advokaten inhuurde om de zaak te voeren. Afgelopen zaterdag 24 september werd er een grote demonstratie in Madrid gehouden.

4 min leestijd

Bron: Persbericht CNT, vertaling globalinfo.nl (die graag donateurs heeft) foto’s van El Salto)

Massale steun in Madrid voor de 6 veroordeelde arbeidsactivisten van Xixon

De door de vakbond CNT georganiseerd demonstratie bracht 10.000 mensen in Madrid bijeen om de criminalisering van vakbondsacties aan de kaak te stellen en de onmiddellijke vrijspraak te eisen van de zes vakbondsleden die in Xixón tot gevangenisstraf zijn veroordeeld.

Onder de slogan “Vakbeweging is geen misdaad” heeft de CNT een groot aantal mensen, vakbonden, verenigingen en groepen bijeengebracht om de legitieme instrumenten van sociaal protest en verdediging van de werknemers te verdedigen.

lasuizxa2De vakbond CNT heeft in Madrid 10.000 mensen bijeengebracht om te protesteren tegen het lot van de zes vakbondsleden van de CNT uit Gijón die zijn veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf en 150.000 euro boete voor hun deelname aan een campagne ter ondersteuning van een medewerkster van de banketbakkerij La Suiza in Gijón. In de loop van de demonstratie werden de steunbetuigingen voortdurend herhaald: “Er is geen recht omdat wij ervan beschuldigd worden de rechten van de vrouw op het werk te hebben verdedigd”. “Oneindige dank aan hen die de straten van Madrid vulden.” “Wanneer kracht afneemt, is solidariteit opnieuw essentieel gebleken.” Dit zijn enkele van de getuigenissen op deze dag van strijd waarop de arbeidersklasse de straten van de hoofdstad heeft gevuld. Met één stem, één boodschap: “Noch de staat, noch de werkgevers begrijpen dat we er niet alleen voor staan. Solidariteit is wat de arbeidersklasse bijeenhoudt”.

De route van de demonstratie begon voor het Ministerie van Justitie in de Calle de San Bernardo en eindigde voor de Glorieta de Carlos V, in Atocha. De stoet trok zonder incidenten door de centrale straten Callao, Preciados, Sol, Jacinto Benavente en Calle Atocha. De anarcho-vakbondsdag werd gedomineerd door een feestelijke en demonstratieve sfeer.

lasuiza3De demonstratie vond plaats onder het motto “Vakbeweging is geen misdaad”, als reactie op een veroordeling die vakbondsactie in feite onmogelijk maakt en burgerrechten zoals vrijheid van meningsuiting en demonstratie ernstig beknot. De dag werd massaal gesteund door een groot aantal groepen, vakbonden en zelfs politieke partijen. Het Plataforma de Afectados por la Hipoteca, de vakbond CGT en partijen als Podemos en Izquierda Unida waren bij de demonstratie aanwezig.

Wij vrouwen hebben geen bloemen nodig, maar benzine.

Andere organisaties hebben deelgenomen met steunbetuigingen. “Rechters en een regering die helemaal niet progressief is laten dit gebeuren”. Dat verklaarden vertegenwoordigers van het Plataforma de Afectados por la Hipoteca. Terwijl vanuit de Bloque Combativo krachtig werd gezegd: “Wij vrouwen hebben geen bloemen nodig, maar benzine. Wij zijn niet te remmen militanten die niet toegeven aan repressie. Het waren nu de kameraden van Xixón, maar het had iedereen kunnen zijn”.

De toespraken worden afgesloten door de beschuldigde vrouwelijke kameraden. Het meest emotionele en protesterende moment van de demonstratie kwam met hun woorden vol emotie en woede: “Ze probeerden een kleine groep mensen te isoleren, mobilisaties als deze laten zien dat we niet alleen zijn, dit gaat alle goede mensen in dit land aan”.

En laat er geen twijfel over bestaan, vanuit de CNT zeggen we luid en duidelijk: “We handelen vanuit een gevoel van rechtvaardigheid en solidariteit, omdat we geloven in wederzijdse steun. Laat niemand het vergeten, we deden het uit inzet en we zullen het weer doen”.

Het evenement eindigde met het voorlezen van manifesten waarin werd opgeroepen tot solidariteit en de strijd tegen de repressie die door de KnevelWet (Ley Mordaza, zie eerdere berichten op globalinfo) wordt opgelegd. De demonstratie werd afgesloten met een optreden van de zanger Miguel Grimaldo.

lasuiza4

Meer informatie over deze zaak:

Spaans: Tres años y medio de cárcel para siete sindicalistas de la CNT por concentraciones delante de la Pastelería Suiza de Gijón

Engels: Spaine, CNT: Trade unionism is not a crime: For the immediate acquittal of Las Seis de La Suiza