Ga naar de inhoud

“Wij werken voor het feestje van de rijken”

De economie brak records dit jaar: de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog, de hoogste benzineprijs ooit en de energierekening is verviervoudigd. In Op1 blikken we met econoom Marike Stellinga en energiegedupeerden Mineke Veldhuijzen en Stef van der Werf terug op het extreem dure jaar.

2 min leestijd

(Bron: website op1)

Ook op economisch gebied was 2022 een onzeker jaar. Sinds de oorlog in Oekraïne werd onze benzine duurder dan ooit, de energierekening is verviervoudigd en dan moesten we ook nog dealen met een torenhoge inflatie. “Ik werk bij de grootste werkgever van Nederland: Ahold Delhaize”, vertelt Stef van der Werf. “Ik ben vinoloog en sta in een winkel. Wat ik ook daarin zie, is dat wij werken voor het feestje van de rijken.”

En dat zit Stef dwars. “Een bedrijf als Ahold Delhaize, dat miljarden euro’s winst maakt. Bij tussentijds dividend hebben ze honderden miljoenen uitgekeerd. En mijn loon is sinds die tijd niet omhoog gegaan.” Sinds de energiecrisis heeft de vinoloog geen compensaties gekregen.

Loonsverhoging

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, wil dat werkgevers hun werknemers moeten compenseren. “Hij is niet de enige”, vertelt Marike Stellinga. “Hij zegt niet volledig compenseren, maar dat er ruimte is voor een loonsverhoging van vijf tot zeven procent. De inflatie dit jaar is tien procent, dus dat is geen volledige compensatie. Er is in Nederland ruimte om loon te verhogen.”

{youtube}s5MFGNxDNgA{/youtube}

Kijk hier het hele gesprek met Marike Stellinga, Mineke Veldhuijzen en Stef van der Werf terug.