Ga naar de inhoud

Maar een tweet

Je kunt natuurlijk denken: het is maar een tweet. Maar dat doen we maar een keer niet.

3 min leestijd
Placeholder image

 

Voor de zoveelste keer wordt vrijruimte schijnheilig ontruimd. Enige aandacht daarvoor is geheel afwezig geweest in het ‘debatcentrum’ De Balie, dat toch op een steenworp afstand ligt. Maar dat moet zo’n in zichzelf gekeerd “platform voor een breed, vrijzinnig publiek” natuurlijk helemaal zelf weten. De ontruiming gaat echter modern: de menigte die eerst vrolijk protest aantekende tegen de zoveelste leegstandsontruiming.

wordt met bruut politiegeweld van de gracht af geragd (filmpje nos). Tientallen mensen die op straat demonstreerden (sambaband, bordjes) worden urenlang omsingeld door ME en dan geboeid, en gearresteerd afgevoerd in stadsbussen. Stillen stormen op mensen af die elders op de gracht wat leuzen roepen en briesen ze met gebalde vuisten toe ‘of ze dood willen’. De reactie van de directeur van de Balie is een gniffelende twitter(’tweet’)zin (voor geval hij’m weghaalt: “Nu Oud-Hollands tafereel aan de P.gracht in Adam. Kraakpand ontruiming. Onder de krakers zo te horen nauwelijks 1 Nederlander”).

 

(Aan de rest van zijn tweets te zien hoeft het niet te verbazen als binnenkort ook de programmering van De balie door Geenstijl overgenomen wordt).

 

Enigszins offtopic doet met dit allemaal denken aan de 1 mei demonstratie in Utrecht waar we – kinderen en al – vier uur lang door ME en stillen aangevallen werden en arrestanten de ellebogen doorgeknakt werden. Dat bloedbad was uitgevoerd op bevel van een coalitie van Pvda, Groenlinks en D66, ook al zo breed en vrijzinnig. Toen er wat dagen later een raadsvergadering was en buiten voor de deur demonstranten verhaal kwamen halen, kwam GroenLinks wethouder Mirjam de Rijk – ooit zelf kraakster geweest – gierend van het lachen langslopen zonder de demonstranten een blik waardig te achten.

 

Je vraagt je af wat mensen als Albrecht of de Rijk nog willen. Ja Albrecht wil waarschijnlijk gewoon zijn tent verhuren omdat anders zijn loon opdroogt, en voelt nu de wind rechts waaien en denkt dan dat wat meeschoppen naar buitenlanders goed scoort. Maar zo’n GroenLinks, dat moet toch een keer gaan bedenken waar het ook alweer om te doen was? Ook in Amsterdam trouwens, waar ze net zo goed deel uitmaken van het bestuur! Of is dat pas een ‘oud hollands tafereel’, politici en directeuren van debatcentra die handelen vanuit progressieve politieke ideeën, in plaats van om wat macht en inkomen te krijgen?

 

Ik zou mijn schouders er nog over kunnen ophalen, als het niet zo was dat hun steun aan dit soort volstrekt onacceptabele staatsterreur iedereen gaat bedreigen en dat al doet. Ook als er trouwens geen rel als excuus is. Stelselmatig worden metrostations afgesloten om iedereen te vangen die aan komt rijden en geen papieren (bij zich) heeft. Je kunt op een mooie zomeravond door twee agenten tegen de grond gewerkt (en geboeid in een busje afgevoerd) worden omdat je wat boeken staat te bekijken die bij de vullis liggen en je geen zin hebt je daarvoor te identificeren. En de gebieden waar de politie iedereen preventief mag fouilleren beslaan zo langzamerhand de hele stad. Geef in zo’n wettelijke vrijruimte de politie ook nog de vrije hand om mensenrechten te minachten, en je kunt vergeten dat je nog een poot hebt om op te staan, en moet ook niet raar staan kijken als de volgende keer jij zelf aan de beurt bent. Dat Henk en Ingrid dat geen probleem vinden (totdat het henzelf treft) is nog tot daar aan toe. Maar progessieve politici en debatcentra horen dan allang aan de kant te staan van de slachtoffers, niet aan de kant van de macht en de politieknuppel.