Ga naar de inhoud

Trekken mensen rare conclusies, of hebben wegens gebrek aan een alternatief geen andere keus?

Beste, Hierbij een reactie op onderstaande passage “*In Nederland weten mensen te weinig over de economische crisis. Oorzaak en gevolg worden door elkaar gehaald waardoor mensen rare conclusies trekken. Dan gaan ze bijvoorbeeld op Wilders stemmen, omdat ze denken dat het aan de buitenlanders ligt. Als we de economische geschiedenis bestuderen zouden we aan mensen … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Beste,

Hierbij een reactie op onderstaande passage

“*In Nederland weten mensen te weinig over de economische crisis. Oorzaak en gevolg worden door elkaar gehaald waardoor mensen rare conclusies trekken. Dan gaan ze bijvoorbeeld op Wilders stemmen, omdat ze denken dat het aan de buitenlanders ligt. Als we de economische geschiedenis bestuderen zouden we aan mensen duidelijk kunnen maken hoe de vork in de steel zit.”

Uit gesprekken en ervaringen met de brede bevolking (in de belgische context) trek ik een andere conclusie. De meeste mensen hebben wel degelijk inzicht in hun situatie. Het is meestal geen uitgewerkte theoretische kennis, maar wel een heel realistische fragmentarische kennis gebaseerd op ervaringen. Vanuit deze ervaringen zien de meeste mensen wel in dat hun situatie te danken is aan een crapuleus systeem en dat er kapitalisten zijn die van hun arbeid profiteren. Alleen hebben ze geen perspectief om deze macht daadwerkelijk uit te dagen. Vandaar dat de bevolking tracht te behouden wat ze heeft op basis van uitsluiting. Er is dus nood aan een realistisch perspectief dat inspeelt op het (politieke) spel dat de heersende machten spelen en dat door in te spelen op dit spel ook deze machten echt kan uitdagen.

mvg,

Een cap-sympathisant
www.anderepolitiek.be