Ga naar de inhoud

de ‘echte arbeider’

Leuk artikel. Inderdaad waren er meerdere stakingen en acties aan de gang in Londen die dag. Overigens was er bij de studentendemo veel onduidelijkheid over wat de smeris nu precies wilde met die electriciens, en mij werd verteld dat ze juist ‘gekettled’ waren om samengevoegd te worden met de studentendemo. Hetgeen inderdaad zeker niet uit … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Leuk artikel. Inderdaad waren er meerdere stakingen en acties aan de gang in Londen die dag. Overigens was er bij de studentendemo veel onduidelijkheid over wat de smeris nu precies wilde met die electriciens, en mij werd verteld dat ze juist ‘gekettled’ waren om samengevoegd te worden met de studentendemo. Hetgeen inderdaad zeker niet uit het filmpje blijkt. Goed ook om te zien dat de electriciens het nog tot Occupy LSX hebben gehaald; de MET heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat de studenten hetzelfde zouden doen.

Uiteraard is het geenszins mijn intentie afbreuk te doen aan de wederzijdse solidariteit tussen studenten en arbeiders; meer in het algemeen is de Engelse anti-cuts beweging inhoudelijk gezien een aantal stappen vooruit op de NL (in NL zou waarschijnlijk al discussie ontstaan onder de studenten over de vraag of ze überhaupt iets met de electriciens te maken (willen) hebben.)

Echter: doel van mijn artikeltje was niet zozeer een alomvattend verslag te geven van de studentendemo, maar vooral te reflecteren op iets dat me die dag specifiek opviel, namelijk dat de ‘echte arbeiders’ op de steigers (die, voor de goede orde, dus niet aan het staken waren) -terecht- kunnen rekenen op de solidariteit van studenten, maar de arbeider in het kantoorpand niet. De scheidslijn tussen de 99 en de 1% loopt m.i. niet tussen het Londense zakendistrict en de rest van de stad, maar dwars door de samenleving. Overal vinden we de 99%, en het is volstrekt irrationeel om de ‘echte arbeider’ daar wel mee te associëren, en de kantoormedewerker niet. Bovendien getuigt het van een zeker (met name door de SWP gevoed) masculien romanticisme, waarin de ‘echte arbeider’ van de bouwplaats tot ideaalbeeld wordt verheven.

Op 30 november volgt een landelijke, algemene dag van protest. De verwachting is dat er door het hele land grote demonstraties zullen plaatsvinden: alleen al in mijn tijdelijke thuisbasis Brighton hoopt men op 10.000 mensen. Hopelijk wordt dit een echte algemene stakingsdag: een gezamelijke dag van strijd door studenten, bouwvakkers, docenten, kantoorklerken, taxichauffers etc. etc. etc. Verslag volgt 😉