Ga naar de inhoud

Uitzendbureau of huisbaas?

In Nederland is het uitzendbureau wat jou elke dag kan ontslaan ook jouw huisbaas. De meeste uitzendbureaus misbruiken de Nederlandse wet van uit die hoedanigheid dan ook nog eens om arbeidsmigranten van grote delen van hun loon te beroven. Ze mogen geld inhouden om arbeidsmigranten van een bed te voorzien en houden onder die noemer wel tot 30% van het loon in doormiddel van zogenaamde boetes.

2 min leestijd

FNV heeft legio voorbeelden van dit misbruik en kan alleen maar concluderen dat de arbeidsmigranten zelf al een verdienmodel zijn voor ze maar 1 uur gewerkt hebben. In overvolle, slechte huizen en barakken worden massa’s arbeidsmigranten weggestopt. Allen hopen op eerlijk werk en een betere toekomst.

EEN ENORME VERZAMELING AAN MISSTANDEN

De misstanden die de FNV heeft verzameld in gesprekken met arbeidsmigranten is in hoog tempo uitgegroeid tot een enorme verzameling. Met 6 mensen een kleine koelkast delen is al niet te doen maar 250 euro boete voor het verliezen van een fietssleutel is misschien nog wel belachelijker. Totdat mensen horen hoe je een slaapkamer moet delen met iemand die je niet kent en die ook nog eens dagdienst werkt tegenover jouw nachtdienst. En dan zijn er bewakers die door de uitzendbureaus coördinators worden genoemd. Zij kunnen elk moment jouw huis binnen vallen voor controles en het uitdelen van nog meer boetes. Maar als er s ’nachts een ambulance bij jouw huis moet komen dan is er geen coördinator om de slagboom open te doen.

De gebouwen, parken, flats en andere vormen van huisvesting zijn volgens FNV een dieptepunt in de beschaving van Nederland. Misdadig kan je in elke taal vertalen!

Zie verder de website van de FNV-campagne Kwestie van Beschaving