Ga naar de inhoud

Politieke manipulatie in de VS door extreem-rijken en bedrijven

Volgens een uitspraak van het US Supreme Court worden lobbyuitgaven door bedrijven nu (grondwettelijk) beschouwd als “free speech”. Bedrijven en Republikeinse “frontorganisaties” kunnen nu anoniem en ongelimiteerd geld stoppen in politieke advertenties gericht tegen de Obama-regering. Goed nieuws voor de Republican Tea Party, een frontorganisatie opgezet door 2 puissant rijke oliebaronnen, de gebroeders Koch.

5 min leestijd
Placeholder image

(vertaling en aanvulling door Rob Bleijerveld)

Zorgwekkende verhalen over de manipulatie van de politiek door extreem-rijke individuen en bedrijven in de VS

In de VS is eerder dit jaar door het US Supreme Court bepaald dat lobbyuitgaven door bedrijven nu (grondwettelijk) mogen worden beschouwd als “free speech”! Bedrijven, maar ook vakbonden en non-profit frontorganisaties [1] hoeven door deze “Citizens united”-uitspraak (voorlopig) niet de namen van hun donateurs bekend te maken en ze kunnen ongelimiteerd geld besteden aan advertenties met politieke boodschappen. Dit is goed nieuws voor de Republican Tea Party, een frontorganisatie vanwaar uit een campagne is gestart om te voorkomen dat Obama een tweede termijn kan uitzitten. De Republican Tea Party is geen rechtse grassrootsorganisatie zoals men wil doen voorkomen, maar een lobbystruktuur opgezet door 2 puissant rijke oliebaronnen, de gebroeders Koch, om de Amerikaanse politiek bewerken.   

Op de DemocracyNow-website van vandaag zijn een aantal links te vinden naar zorgwekkende verhalen  over dit soort manipulatie van de politiek door extreem-rijke individuen en bedrijven in de VS.

* “Koch Brothers Convened Right-Wing Meeting in June”

Er is meer bekend geworden over de rechtse groepen die tientallen miljoenen dollars in campagnes steken om de tussentijdse verkiezingen (van het Amerikaanse parlement) te beïnvloeden. Volgens de website ThinkProgress organiseerden de miljardairs David en Charles Koch afgelopen juni een geheime bijeenkomst met invloedrijke figuren om hun verkiezingsstrategie en lobbyactiviteiten van dit jaar te bepalen. Onder de 210 aanwezigen bevonden zich CEO’s van oliebedrijven, steenkolenbedrijven, zorgverzekeraars, banken, persoonlijkheden uit de rechtse scene als Glenn Beck, alsook ambtenaren van de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Behalve het organiseren van dit soort (tweejaarlijkse) bijeenkomsten zorgden de Koch-broers ook voor het financieel op poten zetten van de Tea Party beweging en andere rechtse initiatieven.
MEMO: Health Insurance, Banking, Oil Industries Met With Koch, Chamber, Glenn Beck To Plot 2010 Election,” door Fang, 20 oktober 2010.

* “45 Donors Account for Half of Chamber’s Funding”

Een artikel in The New York Times geeft aan dat bijna de helft van het budget van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in 2008 (140 miljoen dollar) is betaald door 45 donateurs. Veel van de donaties werden gedaan op het moment dat lobbycampagnes werden opgestart gericht op het aanpassen van overheidbeleid ten gunste van de donateurs.
Top Corporations Aid U.S. Chamber of Commerce Campaign,” door Lipton, McIntire en Van Natta Jr., 21 oktober 2010

* “Swift Boat Donor Spending $13M on Midterm Elections”

Ook in The New York Times een verslag over de donor achter de advertenties rondom Swift Boat Veterans die in 2004 was gericht tegen de Liberaal John Kerry. Deze Bob Perry schenkt ook dit jaar weer vele miljoenen dollar aan de Republikeinen en rechtse organisaties in het kader van de verkiezingen. Het Center for American Progress Action Fund meldt dat 13 rechtse groepen dit jaar ruim 68,5 miljoen dollar hebben uitgegeven aan advertenties om de wetgeving rondom schone energie te ondermijnen.
Big Gifts to G.O.P. Groups Push Donor to New Level,” door Lichtblau en Luo, 21 oktober 2010
en “Rove In 2004: Influence Of ‘Billionaires Who Write The Checks Give Me Some Concern’,” door Shakir, 22 oktober 2010.

* “Citizens United v. America’s Citizens: A Voter’s Guide”

Een artikel op Corpwatch van de hand van Charlie Cray van Greenpeace USA gaat in op de gevolgen van de zogenaamde “Citizens united”-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Lobbyuitgaven door bedrijven worden nu (grondwettelijk) beschouwd als “free speech” en bedrijven, maar ook vakbonden en non-profit frontorganisaties, hoeven door deze “Citizens united”-uitspraak (voorlopig) niet de namen van hun donateurs bekend te maken en ze kunnen ongelimiteerd geld besteden aan advertenties met politieke boodschappen.
Citizens United v. America’s Citizens: A Voter’s Guide,” door Cray (22 oktober 2010)

Noot:
[1] Lees: ‘neutrale’ organisaties gerund door de Republikeinen, ofwel G.O.P. front organisaties. G.O.P. staat voor Grand Old Party, de bijnaam van de Republikeinse Partij.

Bron:
Lobbycracy-mailing (http://www.corporateeurope.org/lobbycracy), 22 oktober 2010

Zie verder:
– Hoewel de lobby-industrie nooit erg werd gewaardeerd door het publiek en ondanks het steeds meer aangetaste image in de afgelopen tien jaar, groeide haar invloed behoorlijk. De Jack Abramoff-affaire van 2005/2006 was een duidelijk keerpunt: een corrupte politicus werd naar de gevangenis gestuurd en de industrie werd geassocieerd met criminaliteit. “In midterm elections, Washington lobbying becomes a line of attack for both parties,” door Eggen, 6 oktober 2010. Zie ook: “Investigating Abramoff — Special Report” (2006)

Maar daar kan weer verandering in komen, mede door de eerder genoemde uitspraak van het Hooggerechtshof. Testcase lijkt de heropening van de zaak Kevin Ring, een medewerker van het Abramoff-team en prominent Republikiense lobbyist in Washington. Ring werd eerder beschuldigd van corruptie, maar door onenigheid binnen de jury, het terugtrekken van een hoofdgetuige, en de uitspraak van het Hooggerechtshof is de kans groot dat hij er zonder veroordeling vanaf komt.
Abramoff associate being retried,” door Pickler (17 oktober 2010).

– De Tea Party wordt gepresenteerd als een populistische beweging van onderop die zich zou richten tegen de gevestigde belangen van grote ondernemingen. Volgens een wervingstekst: “Today, the voices of average Americans are being drowned out by lobbyists and special interest. But you can do something about it.” Gebleken is dat deze ‘beweging’ juist is opgezet en betaald door grote bedrijven. Of zoals een topambtenaar van Obama ironisch opmerkt: “What they don’t say is that, in part, this is a grassroots citizens’ movement brought to you by a bunch of oil billionaires.” De libertaire Koch’s worden door het Center for Public Integrity beschuldigd van stelselmatige wetsovertreding, politieke manipulatie en misleiding.
Covert Operations – The billionaire brothers who are waging a war against Obama,” door Mayer (30 augustus 2010)

Meer over de Tea Party:
Why billionaires love the Tea Party,” naar een brochure van Gemma, 26 september 2010
– “Business’ arm-length embrace of the Tea Party – Anti-tax? Great — but economy could be wrecked by pro-gridlock stance,” door Lerer en McCormick (oktober 2010)
– “Tea Party Porkers: Secretive Anti-Bailout Group Quietly Lobbies For Government Handouts,” door Turkel (14 oktober 2010).
– “The Koch Brothers: Secret Tea Party Financiers – For decades, the Kochs have manipulated US politics,” door Spak (23 augustus 2010).