Ga naar de inhoud

Hoe fabriceer je een oorlog?

Het Witte Huis blijft herhalen dat een Russische aanval er in enkele dagen zal komen en het doet er alles aan om Rusland daartoe te provoceren. We geven in dit artikel een mogelijk script.

3 min leestijd

(Door Ludo den Brabander, oorspronkelijk verschenen bij DeWereldMorgen foto: Zwaarbewapende tanks in Oost-Oekraïne. Foto: Wikimedia Commons)

Het script

Deel 1: een crisissfeer organiseren om op korte tijd voor miljarden (!) aan wapens en militaire steun te leveren aan Oekraïne dat zich moet kunnen verdedigen tegen een zogenaamde nakende Russische inval.

Deel 2: Oekraïne zal die wapens en de militaire opbouw gebruiken om de opstandige regio’s in Oost-Oekraïne (Lugansk en Donetsk) opnieuw onder het centraal gezag te plaatsen. ‘Toevallig’ zijn op donderdag 17 februari de vijandelijkheden aan het front weer opgelaaid. Bye, bye Minks-akkoorden waarin o.m. is afgesproken dat er een grondwettelijke autonomie moet komen voor deze regio’s.

Deel 3: Rusland verleiden om tussenbeide te komen om deze regio met een belangrijke Russische minderheid ter hulp te snellen. Als Moskou toehapt, dan is dat agressie waar de VS al wekenlang voor waarschuwt.

Deel 4: het aanpakken van de echte inzet van deze gefabriceerde crisis. Deze zin volstaat: “Als Rusland Oekraïne binnenvalt dan zal op de een of andere manier Nord Stream 2 niet meer kunnen doorgaan”, aldus Top-diplomate en ex-VS-NAVO-ambassadrice Victoria Nuland op 27/01. Hoewel Duitsland deze pijpleiding en extra gas nodig heeft moet het de deal met Rusland stopzetten.

De echte inzet van deze gefabriceerde crisis: “Als Rusland Oekraïne binnenvalt dan zal Nord Stream 2 niet meer kunnen doorgaan”.

Deel 5: De NAVO formaliseert het rapport NATO 2030 in juni op de top in Madrid: China en Rusland zijn strategisch ‘systemische rivalen’.

Deel 6 (plot): handelsrelaties met China en Rusland onder druk, de EU verdeeld en verzwakt, de NAVO versterkt haar positie in Centraal/Oost-Europa, militaire budgetten gaan omhoog (oorlogsbudgetten die nog altijd ‘defensie’budgetten worden genoemd), de omzet van de wapenindustrie gaat naar recordhoogten en de VS is nogmaals de redder van Europa.

Ik citeer nog eens de eerste NAVO-secretaris-generaal Hastings Lionel Ismay die 70 jaar geleden de essentie van de NAVO min of meer via dit zinnetje formuleerde: “to keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”.

Buiten het script

Niet in het script: een andere strategische omgeving voor Europa gebaseerd op ondeelbare, gemeenschappelijk veiligheid, op ontwapening en bijhorende wederzijdse vertrouwenwekkende maatregelen, op relaties die begrip opbrengen voor elkaars veiligheidszorgen.

Zo’n veiligheidsomgeving druist in tegen de belangen van het militair industrieel complex dat hongert naar confrontatie en oorlogspropaganda.

De VS/EU hebben nooit ernstige aarzelingen getoond om wapens aan dictaturen wereldwijd te slijten.

En voor zij die internationale relaties in simplistische dichotomieën definiëren en kritiek op de oorlogspolitiek van NAVO/VS vertalen als het verdedigen van de Russische dictatuur – voor alle duidelijkheid, ik voel geen enkele affiniteit met de autoritaire Poetin-oligarchie – geef ik graag volgende bedenkingen mee:

– de VS/EU hebben nooit ernstige aarzelingen getoond om wapens aan dictaturen wereldwijd te slijten. Saoedi-Arabië is al jaren de beste wapenklant.

– onze fossiele honger is groot genoeg om weg te kijken van het drama dat zich al jaren afspeelt in Jemen en de Saoedische olie naar onze markten te laten vloeien.

– de Russen hebben de kwestie Navalny, de VS/UK zitten met Assange’.

– Moskou heeft zijn slechte mensenrechtenreputatie zoals de VS een mensonwaardig Guantánamo open blijft houden en al zeven decennia bloederige CIA-staatsgrepen met foltergevangenissen achter zich aansleept.

– Tegenover de Russische agressie of oorlogszucht staan de tientallen post-WOII agressieoorlogen waar de VS rechtstreeks of onrechtstreeks de hand in had.