Een Tektonische Verschuiving in het Wereldkapitalisme
Overpeinzingen over een Brave New World
(Dit is de vertaling van een hoofdstuk uit het boek van William I. Robinson, Into the Tempest, Vertaling door Catharina Bergman/globalinfo.nl, de noten zijn niet vertaald)
Een Grote Transitie naar een rechtvaardige en duurzame wereld vereist als uitgangspunt een nauwkeurig begrip van hoe het systeem waarin we leven, het kapitalisme, zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Een “brave new world” van het geglobaliseerde kapitalisme is in de laatste decennia van de twintigste eeuw ontstaan. Op het eerste gezicht ziet het systeem er misschien vertrouwd uit: het kapitalisme wordt nog steeds gedreven door de eindeloze accumulatie van kapitaal, met de daarmee gepaard gaande uitwendige expansie, polarisatie, crises en oorlogen. Maar alle systemen bestaan in een voortdurende staat van ontwikkeling, transformatie en uiteindelijk ondergang, waardoor nieuwe organisatievormen ontstaan, en het kapitalisme is daarop geen uitzondering. Elk opeenvolgend tijdperk in zijn eeuwenlange bestaan heeft de reorganisatie van politieke en sociale instellingen en de opkomst van nieuwe agenten en technologieën op de hielen gezeten van grote crises. Golven van uitwendige expansie door veroveringsoorlogen, kolonialisme en imperialisme hebben meer van de mensheid en de natuur in de ban van het kapitaal gebracht. Deze verbreding en verdieping heeft het nieuwe tijdperk van het mondiale kapitalisme ingeluid.
In de eerste fase ontstond het kapitalisme uit zijn feodale cocon in Europa tijdens het zogenaamde Tijdperk van de Ontdekking, gesymboliseerd door de bloedige verovering van de Amerika’s vanaf 1492. Dit tijdperk omvatte het ontstaan van het koloniale en interstatelijke systeem, de opkomst van de trans-Atlantische economie en de intensivering van de handel tussen het Westen en het Oosten. De tweede fase, gedefinieerd door de industriële revolutie, omvatte het smeden van de moderne natiestaat en de opkomst van de macht van de bourgeoisie, gesymboliseerd door de Amerikaanse Revolutie van 1776 en de Franse Revolutie van 1789. De derde fase, de opkomst van het nationale bedrijfskapitalisme in de late negentiende eeuw, bracht een nieuwe golf van imperialistische verovering, machtige nationale financiële en industriële bedrijven, de consolidatie van natiestaten en nationale markten, en de integratie van deze nationale markten in een enkele wereldmarkt.
Veel waarnemers van het kapitalisme van de eenentwintigste eeuw blijven het analyseren door de lens van dit verouderde nationale bedrijfspodium. Het is echter duidelijk geworden dat we nu weer een grote transformatie van het wereldkapitalisme doormaken, een overgang naar een kwalitatief nieuw transnationaal of mondiaal niveau. Het omslagpunt in deze historische verschuiving kwam tijdens de wereldwijde recessie in de jaren zeventig na de oliecrisis en de ineenstorting van het Bretton Woods-systeem, de internationale financiële structuur die na de Tweede Wereldoorlog is opgezet. Het kapitalisme was in staat om die crisis te overstijgen door “mondiaal te gaan”, door globaliseringsprocessen in te zetten in een enorme herstructurering en integratie van de wereldeconomie. Uit deze dynamiek ontstond echt transnationaal kapitaal, samen met de opkomst van een transnationale kapitalistische klasse en transnationale staatsapparaten.
Het mondiale kapitalisme heeft nu echter te maken met een ongekende crisis – ooit op ecologisch, sociaal, economisch en politiek gebied. Om een ineenstorting van de beschaving te voorkomen, kunnen we niet vertrouwen op verouderde analysemethoden, maar moeten we de juiste vragen stellen. Wat is er nieuw aan het mondiale kapitalisme? Waar zijn de scheuren in het kapitalisme? Wat is zijn machtsstructuur? En welke levensvatbare vormen van strijd van onderaf voor systeemverandering biedt dit nieuwe tijdperk?
DE NIEUWE WERELDECONOMIE
Het kenmerk van het nieuwe tijdperk is de opkomst van echt transnationaal kapitaal met de integratie van elk land en een groot deel van de mensheid in een nieuw geglobaliseerd systeem van productie, financiën en diensten. In de laatste decennia van de twintigste eeuw vonden technologische revoluties plaats, met name in de communicatie- en informatietechnologie, maar ook in het vervoer, de marketing, het management en de automatisering, die innovatieve grensoverschrijdende patronen van accumulatie en supranationale schaalvergroting versnelden. Kapitalisten bereikten een nieuw gevonden wereldwijde mobiliteit in dubbele zin. Ten eerste maakten de nieuwe technologieën de wereldwijde organisatie van de economie mogelijk. Ten tweede hebben beleidsmakers over de hele wereld belemmeringen voor het vrije verkeer van kapitaal weggenomen door middel van deregulering, vrijhandelsovereenkomsten en integratieprocessen, zoals die van de Europese Unie.
Voor de zekerheid, het kapitalisme is altijd al een wereldsysteem geweest – het was nooit alleen maar nationaal of regionaal. Het heeft zich vanaf het begin uitgebreid en uiteindelijk de hele wereld overspoeld, en is gedurende zijn hele bestaan afhankelijk geweest van een web van wereldwijde handelsbetrekkingen. De nationale ontwikkeling is altijd geconditioneerd geweest door het grotere wereldwijde systeem van handel en financiën en door de internationale arbeidsverdeling die het kolonialisme met zich meebracht. De nieuwe transnationale fase brengt echter een verschuiving met zich mee van een wereldeconomie naar een wereldeconomie.
In vroegere tijden ontwikkelde elk land een nationale economie die met elkaar verbonden was door handels- en financiële stromen (of betalingen) in een geïntegreerde internationale markt. In het huidige tijdperk is het productieproces zelf geglobaliseerd. Wereldwijde kapitaalmobiliteit heeft kapitalisten in staat gesteld om de productie wereldwijd te reorganiseren om zo de winstkansen te maximaliseren. Kapitalisten kunnen nu vrijelijk zoeken naar de goedkoopste arbeid, de laagste belastingen en de meest lakse regelgeving. Nationale productiesystemen zijn gefragmenteerd geraakt en extern geïntegreerd in nieuwe geglobaliseerde accumulatiecircuits.
Voorheen produceerden autobedrijven in de Verenigde Staten bijvoorbeeld auto’s van begin tot eind, met uitzondering van de inkoop van sommige grondstoffen in het buitenland, en exporteerden deze vervolgens naar andere landen. Het accumulatiecircuit was nationaal, met uitzondering van de uiteindelijke export en de buitenlandse betaling. Nu is het proces van de productie van een auto gedecentraliseerd en gefragmenteerd in tientallen verschillende fasen die verspreid zijn over vele landen in de wereld. Vaak worden afzonderlijke onderdelen in verschillende landen geproduceerd, kan de assemblage over andere landen worden uitgesmeerd en kan het beheer worden gecoördineerd vanuit een centrale computerterminal die niet verbonden is met de eigenlijke productielocaties of met het land waar de onderneming gevestigd is.
De globalisering van het productieproces breekt dus af en integreert wat voorheen nationale circuits waren, functioneel in nieuwe wereldwijde accumulatiecircuits. Toen de wereldeconomie opkwam, was de productie de eerste die transnationaal werd, vanaf het einde van de jaren zeventig, belichaamd door de opkomst van de mondiale assemblagelijn en de verspreiding van moderne zweetwinkels in vrijhandelszones over de hele wereld. Vervolgens, na een golf van financiële deregulering in de meeste landen over de hele wereld, transnationaliseerden de nationale bancaire en financiële systemen in de jaren negentig en 2000. Een nationaal financieel systeem bestaat inderdaad niet meer. De transnationalisering van de dienstensector is sindsdien gevolgd door een nieuwe golf van internationale handels- en andere overeenkomsten die de gedecentraliseerde verlening van diensten over de grenzen heen en de privatisering van de gezondheidszorg, de telecommunicatie en andere industrieën hebben bespoedigd.
Er is een kwalitatief verschil tussen de wereld van het begin van de twintigste eeuw en die van vandaag. Het mondiale kapitalisme bestaat niet uit de samenvoeging van “nationale” economieën, maar uit hun integratie in een groter transnationaal geheel. Met de wereldeconomie komt er een meer organische integratie van het sociale leven wereldwijd. Zelfs de meest afgelegen gemeenschappen zijn nu verbonden met de nieuwe circuits van de wereldeconomie en -samenleving via uitgebreide gedecentraliseerde productie- en distributienetwerken, en via wereldwijde communicatie en andere integratieve technologieën en culturele stromen die deze netwerken in toenemende mate bevorderen.
Maar in het global village is het niet goed. De economische globalisering brengt de versnippering en decentralisatie van complexe productieketens met zich mee en de wereldwijde verspreiding en functionele integratie van de verschillende segmenten in deze ketens. Tegenover deze versnippering en decentralisatie staat echter een omgekeerde beweging: de centralisatie en concentratie van het wereldwijde economische beheer, de controle en de beslissingsbevoegdheid in een handvol steeds machtiger wordende transnationale ondernemingen (TNC’s).
DE TRANSNATIONALE KAPITALISTISCHE KLASSE
Transnationaal kapitaal is niet gezichtsloos. Een transnationale kapitalistische klasse (Transnational Capitalist Class, TCC), bestaande uit de eigenaars en managers van transnationaal kapitaal, is naar voren gekomen als de agent van het wereldwijde kapitalisme. Haar belangen liggen in het bevorderen van mondiale, niet nationale, accumulatiecircuits. Onder de vele ontwikkelingen die deze kruiselingse integratie van kapitalistische groepen over de hele wereld in een TCC mogelijk maken, speelt de massale uitbreiding van TNC’s en de verspreiding van hun filialen een grote rol, samen met de transnationale eigendom van de kapitaalaandelen van deze bedrijven. Andere belangrijke ontwikkelingen zijn de fenomenale groei van directe buitenlandse investeringen; een even fenomenale toename van grensoverschrijdende fusies en overnames; het in elkaar grijpen van raden van bestuur; de verspreiding van grensoverschrijdende joint ventures en strategische allianties van allerlei aard; de verspreiding naar de meeste landen van de wereld van beurzen die TNC-aandelen verhandelen; en de toenemende wereldwijde outsourcing en uitbestedingsnetwerken. De gigantische bedrijfsconglomeraten die de wereldeconomie aansturen, zijn niet langer ondernemingen van een bepaald land en vertegenwoordigen steeds meer transnationaal kapitaal.
Het is moeilijk om de mate waarin het kapitaal transnationaal geïntegreerd, geconcentreerd en gecentraliseerd is geworden in het TCC te overdrijven. Een analyse in 2011 van het aandeelhouderschap van 43.000 TNC’s identificeerde een kern van 1.318 TNC’s met in elkaar grijpende eigenaars die de TNC’s in deze kern nauw met elkaar verbonden hebben. Elk van deze kern-TNC’s had banden met twee of meer andere bedrijven, met een gemiddeld aantal van twintig.
Bovendien is een groot deel van dit web geweven rond een “super-entiteit” van 147 nog sterker verbonden bedrijven – al hun eigendom is in handen van andere leden van de super-entiteit – die 40 procent van de totale rijkdom in het netwerk controleren. In feite controleert minder dan 1 procent van de bedrijven 40 procent van het hele netwerk. De top-100 bedrijven hebben elk gemiddeld twintig holdings, die gevestigd zijn in jurisdicties met lage belastingen over de hele wereld; meer dan 500 filialen, elk verspreid over een groot aantal landen; en toeleveringsketens die zich over de hele wereld uitstrekken. Deze bedrijfskolossen zijn geclusterd in de bank- en financiële sector, “vierde industriële revolutie” technologiebedrijven (vooral informatietechnologie, automatisering en telecommunicatie), energie en het militair-industriële-technische-beveiligingscomplex. Deze congruente concentratie en centralisatie suggereert dat de wereldeconomie het karakter van een geplande oligopolie krijgt, waarbij gecentraliseerde planning plaatsvindt binnen het interne netwerk van TNC-knooppunten. Met name de transnationale kapitalistische klasse heeft een enorme structurele macht gekregen over staten en politieke processen in haar streven naar wereldwijde bedrijfsbelangen.
Griekenland geeft een schoolvoorbeeld van hoe de structurele macht van het transnationale kapitaal de directe macht van staten (en van arbeidersklassen en linkse regeringen die wel de macht van de staat winnen) ondervangt. De linkse Syriza-partij won begin 2015 het ambt (maar niet de macht) door middel van een anti-austerityprogramma dat op de hielen werd gezeten door de jarenlange massale protesten van Griekse arbeiders tegen de schuldencrisis die het land werd opgelegd door transnationale investeerders, die via de Europese Unie controle uitoefenden. Eenmaal in functie stortte de regering van Syriza in onder enorme druk van de “trojka” – de Europese Centrale Bank, de Duitse regering en het Internationaal Monetair Fonds, die optrad als een collectieve vertegenwoordiger van de TCC. De trojka maakte noodkredieten om wanbetaling en het daaruit voortvloeiende isolement van de wereldwijde financiële markten te voorkomen, afhankelijk van verdere bezuinigingen en de verkoop aan transnationale investeerders van wat er van de Griekse overheidssector overbleef.
Het verband tussen geglobaliseerd kapitalisme, economische controle en politieke overheersing is van cruciaal belang voor het samengaan van de nieuwe machtsstructuur. Het TCC heeft geprobeerd zich, met beperkt succes, te positioneren als een nieuwe mondiale heersende klasse. Kapitalisten en heersende elites probeerden eerst te transnationaliseren in een poging om de macht te breken die de arbeidersklassen in hun respectievelijke landen hadden bereikt door de massale volksbewegingen en de anti-koloniale strijd van de periode na de Tweede Wereldoorlog, met als hoogtepunt het tumultueuze decennium van de jaren zestig. Door wereldwijd te gaan, konden de opkomende TCC en zijn politieke en bureaucratische agenten in staten en internationale organisaties de diverse vormen van herverdelend of “sociaal” kapitalisme die in de nasleep van de Grote Depressie van de jaren dertig waren ontstaan, zoals de New Deal in de Verenigde Staten en de sociaaldemocratie in West-Europa, ontmantelen. Op deze manier verzwakte de globalisering de macht van de arbeid op nationaal niveau. Wat volgde is een bekend verhaal: verminderde vakbondsvorming, het begin van bezuinigingen en privatiseringen, en de verspreiding van nieuwe systemen van arbeidsbeheersing. Nieuwe arbeidsregelingen worden steeds “flexibeler”, wat betekent dat werknemers vaak gedwongen worden om voltijds werk in vaste dienst op te geven voor deeltijdwerk, tijdelijk werk, informeel werk en contractwerk.
Technologie heeft ook een sleutelrol gespeeld in deze nieuwe sociale en politieke verhoudingen van het mondiale kapitalisme. De transnationale kapitalistische klasse heeft gebruik kunnen maken van computer- en informatietechnologie in haar politieke campagne om de wereld open te stellen voor transnationaal kapitaal door middel van “vrijhandel”, integratieovereenkomsten en neoliberaal beleid. De digitale revolutie heeft ook de wereldwijde integratie van nationale financiële systemen en nieuwe vormen van geld, zoals hedgefondsen of secundaire derivatenmarkten, mogelijk gemaakt. Het heeft ook de wrijvingsloze en onmiddellijke beweging van geld in zijn diverse vormen over de wereld mogelijk gemaakt, waardoor wat door politieke economen de financialisering van de wereldeconomie wordt genoemd, tot stand is gekomen. Elk vast activum – een fabriek, een agro-industrieel complex, zelfs onroerend goed – kan worden omgezet in een nieuwe vorm van gedigitaliseerd geldkapitaal en over de hele wereld worden verhandeld, waardoor het eigendom van het kapitaal en de daarmee samenhangende klassenrelaties vloeibaar worden.
Een dergelijke mobiliteit maakt het mogelijk dat transnationaal financieel kapitaal zich kan toe-eigenen, kan circuleren en de rijkdom over de hele wereld kan herverdelen op een ongekend flexibele manier, waardoor een angstaanjagende macht ontstaat op de wereldwijde financiële markten, zoals in Griekenland en elders is te zien. Degenen die worstelen om de confrontatie aan te gaan met de kapitalistische uitbuiting worden geconfronteerd met een amorf, ontroerend doelwit. In vroegere tijden van het kapitalisme werd het proces van uitbuiting, of de toe-eigening van rijkdom door kapitalisten van arbeiders, gezien als een directe relatie. Vandaag de dag, echter, beweegt de gefinancieerde materiële en immateriële rijkdom zich onmiddellijk door de opstand.
Kwantumberekening – gezamenlijke fysieke, digitale en biologische werelden. Het TCC is begonnen met het “bewapenen” van deze nieuwe technologieën, zowel figuurlijk (in die zin dat het TCC hun productieve kracht gebruikt als een wapen in zijn klassenoorlogsvoering) als letterlijk (voor zover deze technologieën worden toegepast op nieuwe systemen van transnationale oorlogsvoering en sociale controle, zoals robotsoldaten en alomtegenwoordige surveillance).
INTIMITEITEN VAN EEN TRANSNATIONALE STAAT
Hoe organiseert het TCC zich om zijn belangen overal ter wereld te behartigen? Hoe worden de klasse en de sociale relaties van het mondiale kapitalisme geïnstitutionaliseerd? Wat is de politieke gezagsstructuur van het systeem? Ondanks de retoriek van het marktfundamentalisme kan het kapitalistische systeem niet in stand worden gehouden door marktrelaties alleen. Het kapitalisme heeft de staat nodig om te kunnen functioneren. Maar nationale regeringen oefenen niet het transnationale politieke gezag uit dat het mondiale kapitalisme nodig heeft. Het is door middel van transnationale staatsapparaten dat de mondiale elites proberen de structurele macht van de mondiale economie om te zetten in supranationale politieke autoriteit. De transnationale staat staat staat niet los van het concept van mondiaal bestuur (een begrip dat eerst door de Wereldbank naar voren werd gebracht en nu door het World Economic Forum wordt verdedigd), maar het is geenszins synoniem voor mondiaal bestuur. Het is ook niet hetzelfde als consensuele processen van transnationaal bestuur.
Als transnationale facties van nationale elites die in de laatste decennia van de twintigste eeuw zijn ontstaan, hebben zij zich politiek georganiseerd. Ze streden voor, en wonnen in de meeste landen, de staatsmacht, hetzij door middel van verkiezingen, hetzij met andere middelen, zoals buitenlandse (meestal Amerikaanse) politieke en militaire interventies. Deze transnationaal georiënteerde elites gebruikten deze macht om een beleid te voeren dat gunstig was voor de integratie in de wereldeconomie. Toen de TCC en haar politieke en bureaucratische bondgenoten de kapitalistische globalisering duwden, kwamen de natiestaten tot soortgelijke sets van neoliberaal beleid en tot het ondertekenen van vrijhandelsovereenkomsten in overleg met elkaar en met de supranationale en transnationale instellingen die het wereldwijde kapitalistische project hebben ontworpen en gefaciliteerd, zoals de Wereldhandelsorganisatie, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Europese Unie, het systeem van de Verenigde Naties, en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Deze organisaties vormen samen met de nationale staten waarin de transnationale elites aan de macht zijn gekomen, een steeds dichter institutioneel netwerk dat een transnationale staat vormt.
Terzijde: er is een toenemende weerstand tegen de kapitalistische globalisering onder de volks- en arbeidersklasse en de meer nationaal georiënteerde sectoren van de elite, maar ook tegen het rechts-populisme, zoals blijkt uit het referendum van 2016 over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (BREXIT) en de opkomst van rechts-populistische bewegingen in heel Europa die oproepen tot een terugtrekking uit de globaliseringsprocessen. Deze ontwikkelingen geloven geenszins in de stelling van een transnationale staat; ze onderstrepen veeleer het zeer conflictueuze karakter van het mondiale kapitalisme en de onzekerheid over de verdere globalisering in het licht van de explosieve tegenstrijdigheden en de wijdverbreide oppositie die dit met zich meebrengt. Aan de andere kant was het Trump-regime in de Verenigde Staten, ondanks zijn nationalistische retoriek, niet tegen de kapitalistische globalisering, maar streefde het in feite naar een programma van neoliberalisme op steroïden en “globalisering met andere middelen”. Toen Trump in maart 2018 invoerrechten op geïmporteerd staal en aluminium oplegde, was hij tegengewerkt door een groot deel van de TCC en de politieke elite in de Verenigde Staten, zelfs door sectoren van de staalindustrie die afhankelijk waren van goedkoper geïmporteerd staal voor de productie van tussen- en eindproducten van staal. De steun voor de tarieven kwam inderdaad hoofdzakelijk van vakbondsbureaucraten; Trump’s beweging ging echt over het sussen van zijn rusteloze sociale basis van de arbeidersklasse. Vergeet ook niet dat Obama, Bush en Clinton, die allemaal nauw verbonden zijn met de neoliberale globalisering, op een bepaald moment ook tarieven oplegden in hun administraties.
Deze transnationale staat bevordert geglobaliseerde accumulatiecircuits boven lokale en nationale circuits. Het TCC probeert via transnationale staatsapparaten zijn macht uit te oefenen in individuele landen en in het mondiale systeem als geheel, waarbij de transnationale staat functioneert als een collectieve autoriteit van het TCC. Zo hebben het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en andere transnationale staatsinstellingen het ene land na het andere structurele aanpassingsprogramma’s en vrijhandelsovereenkomsten opgelegd in het kielzog van de kapitalistische globalisering. Deze programma’s omvatten de privatisering van de publieke sectoren, de liberalisering van de handel en investeringsgaranties voor TNC’s, met de beoogde effecten van het ondermijnen van de macht van de arbeids- en volksbewegingen, terwijl de invloed van transnationaal georiënteerde kapitalisten en elites in elk land werd vergroot. Andere agentschappen van de transnationaliteit gecreëerd door de globalisering: economische crisis, armoede, aantasting van het milieu, chronische politieke instabiliteit en militaire conflicten. De transnationale staat heeft grote moeite gehad om deze kwesties aan te pakken vanwege de verspreiding van het formele politieke gezag over vele nationale staten. Transnationale staatsapparaten zijn fragmentarisch, zonder centrum of formele grondwet en zonder transnationale handhavingscapaciteit. Maar het onvermogen van de transnationale staat om het mondiale kapitalisme te reguleren en te stabiliseren is ook te wijten aan het blinde streven van de TCC naar onmiddellijke winst boven de algemene en lange termijn belangen van het systeem.
In het verleden werden kapitalisten geconfronteerd met beperkingen op nationaal niveau om ongebreideld winst te maken. Nationale regeringen, onder druk van de massamobilisatie, konden gebruik maken van een reeks beleidsinstrumenten, zoals belastingen, lonen, openbare werken, regelgeving, sociale zekerheid en andere maatregelen, om de ergste gevolgen van het kapitalisme te verzachten. Dit beleid hielp om de “interne tegenstrijdigheden” van het kapitalistische systeem, die door politieke economen worden genoemd, te compenseren. De meest urgente van deze tegenstrijdigheden is die van de overaccumulatie en de sociale polarisatie, waarbij de rijkdom zich aan de ene kant van de pool opstapelt en de ellende en verarming aan de andere kant. Op wereldniveau hebben het kolonialisme en het imperialisme geleid tot een overdracht van rijkdom van de arme naar de rijke landen, die de ergste sociale tegenstellingen in de rijke landen compenseert en ze in de arme landen verergert, wat de oorzaak is van de endemische instabiliteit van het Zuiden ten opzichte van het Noorden van de wereld. In het heden heeft de bevrijding van het transnationale kapitaal van de natiestaat zijn structurele macht over de oppositionele krachten die binnen de grenzen van de natiestaat worstelen, vergroot. Als gevolg daarvan is er een ongekende polarisatie van rijkdom tussen de haves en have-nots ontstaan, wat op zijn beurt deze interne tegenstrijdigheden verergert en leidt tot escalerende sociale conflicten en crises van staatslegitimiteit.
De meer verlichte elite-vertegenwoordigers van de TCC dringen nu aan op een sterkere transnationale staat om een oplossing te vinden voor de meer en meer achterhaalde kloof tussen een globaliserende economie en een op de natiestaat gebaseerd systeem van politiek gezag. Zij streven naar transnationale bestuursmechanismen die de mondiale heersende klasse in staat zouden stellen de anarchie van het systeem te beteugelen in het belang van het redden van het mondiale kapitalisme van zichzelf en van radicale uitdagingen van onderaf. Een dergelijk reformisme van bovenaf stelt een beperkte herverdeling, regulering van de wereldmarkten en “groen kapitalisme” voor.
Om legitimiteit te verkrijgen, moet elke toekomstige heersende klasse haar eigen project presenteren als representatief voor de hele samenleving. Om die agenda te bevorderen moet de TCC proberen de meest urgente problemen van de sociale orde op te lossen en tegenstrijdige sociale belangen met elkaar te verzoenen en tegelijkertijd haar eigen hegemonie veilig te stellen en ervoor te zorgen dat haar belangen op de lange termijn voorop blijven staan. Om deze doelen te bereiken, moeten verlichte transnationale elites beschikken over effectievere transnationale staatsapparaten – dat wil zeggen, een effectief systeem van “global governance” van bovenaf. Leiderschapsgroepen onder de transnationale bedrijfs- en politieke elite komen elk jaar samen in de activiteiten van het World Economic Forum, dat zijn befaamde jaarlijkse bijeenkomst houdt in Davos, Zwitserland. In 2008 riep forumoprichter en directievoorzitter Klaus Schwab op tot een vernieuwd “global leadership” en een nieuw “global corporate citizenship” van de TNC-directeuren, waarbij zij zich inzetten voor belangrijke wereldvraagstukken om de duurzaamheid van de wereldwijde markt te waarborgen. Naar aanleiding van het waargenomen onvermogen van bestaande transnationale staatsinstellingen om te reageren op de economische ineenstorting in 2009, publiceerde het World Economic Forum een belangrijk rapport dat opriep tot een nieuwe vorm van wereldwijde corporate rule. De kern van het project is het omvormen van het systeem van de Verenigde Naties tot een hybride corporate-governance-entiteit die wordt geleid door TNC-directeuren in “partnerschap” met regeringen.
Aangezien de transnationale elite streeft naar een sterkere transnationale staat om het wereldwijde kapitalistische systeem te stabiliseren, is de verdeling van de wereld in zo’n 200 concurrerende natiestaten niet gunstig voor de opbouw van een wereldwijde arbeidersbeweging. Overwinningen in de volksstrijd van onderaf in een land of regio kunnen, en worden vaak, afgeleid en zelfs ongedaan gemaakt door de structurele macht van het transnationale kapitaal (zoals gezien in Griekenland) en de directe politieke en militaire overheersing die deze structurele macht de dominante groepen biedt. Natiestaten fungeren als bevolkingsbeperkingsgebieden, waardoor de TCC in elk land een systeem van verschillende lonen en arbeidersklassen tegen elkaar kan handhaven – de zogenaamde “race to the bottom”. Nationale culturele en ideologische systemen, evenals etnische verschillen binnen de natiestaten, verergeren deze concurrentie en ondermijnen het transnationale arbeidersbewustzijn.
DE HOOFDSTRATEN VAN HET WERELDWIJDE KAPITALISME
De Occupy Wall Street beweging in de US: De ongelijkheden nemen toe ten opzichte van de geografisch opgevatte Noord-Zuid ongelijkheden. De toegenomen structurele macht die het TCC door de globalisering heeft bereikt, heeft het in staat gesteld het herverdelingsbeleid te ondermijnen en de mondiale arbeidersklasse een nieuw arbeidsregime op te leggen dat gebaseerd is op flexibilisering en precariatisering, oftewel proletarisering onder omstandigheden van permanente onveiligheid en onzekerheid. De Internationale Arbeidsorganisatie rapporteerde dat bijna 1,5 miljard werknemers over de hele wereld, of zo’n 50 procent van de wereldwijde beroepsbevolking, in 2014 in “kwetsbare” arbeidsregelingen waren, met inbegrip van informele, flexibele, deeltijd-, contract-, migranten- en ambulante werkregelingen.
De mondialisering heeft een enorme nieuwe ronde van globale bijlagen gebracht, aangezien honderden miljoenen van het platteland van de Derde Wereld zijn ontworteld en in interne en transnationale migranten zijn veranderd. Sommige van de ontwortelde miljoenen mensen worden bovenmatig uitgebuit door de incorporatie in de wereldwijde fabrieken, boerderijen en kantoren als precaire arbeid, terwijl andere worden gemarginaliseerd en omgezet in overtollige mensheid, gedegradeerd tot een “planeet van sloppenwijken “. Overtollige mensheid heeft geen direct nut voor het kapitaal. Maar in het grotere geheel is overtollige arbeid cruciaal voor het mondiale kapitalisme, omdat het overal neerwaartse druk uitoefent op de lonen en het transnationale kapitaal de mogelijkheid biedt om discipline op te leggen aan degenen die actief blijven op de arbeidsmarkt.
De huidige technologische revolutie zal dit overschot aan arbeidskrachten naar verwachting exponentieel doen toenemen. De “banenloze toekomst” die het gevolg is van de “opkomst van robots” die in staat zijn om menselijke arbeiders te vervangen is een alomtegenwoordig onderwerp onder academici, journalisten en politici. Miljoenen mensen die uit de formele arbeidsmarkt zijn gezet, zijn erin geslaagd om via Uber en andere “platformbedrijven” hun brood te verdienen als informele en “zelfstandige” arbeidskrachten. Maar voor hoe lang? Uber heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het een miljoen chauffeurs zou vervangen door autonoom bestuurde voertuigen. FoxComm, het Taiwanese conglomeraat dat iPads en andere elektronische apparaten assembleert, kondigde in 2012 na een golf van stakingen door zijn werknemers op het vasteland van China aan dat het 1 miljoen werknemers zou vervangen door robots. Naarmate de productiviteit toeneemt, worden er steeds meer arbeiders in het systeem geplaatst. In 1990 hadden de drie grootste autofabrikanten in Detroit een marktkapitalisatie van 36 miljard dollar en 1,2 miljoen werknemers. In 2014 hadden de drie grootste bedrijven in Silicon Valley, met een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen dollar, slechts 137.000 werknemers.
De polarisatie van het inkomen en het toenemende aantal overtollige arbeidskrachten verergeren samen de overaccumulatie. De wereldwijde markt kan de steeds toenemende productie van de wereldeconomie niet absorberen, aangezien de gelederen van de overtollige bevolking aanzwellen en de rijkdom geconcentreerd is onder de krimpende hoge-inkomenssectoren van de wereldwijde samenleving. Terwijl de productieve afzetmarkten opdrogen voor het wegwerken van het geaccumuleerde overschot, heeft het TCC zich gericht op vier mechanismen om in het licht van de stagnatie te blijven accumuleren. Het eerste bestaat uit waanzinnige financiële speculatie. De wereldeconomie is één groot casino geworden voor transnationaal financieel kapitaal, aangezien de kloof tussen de productieve economie en het “fictieve kapitaal” steeds groter wordt. Het bruto wereldproduct, of de totale waarde van de wereldwijd geproduceerde goederen en diensten, bedroeg in 2015 zo’n 75 biljoen dollar, terwijl de valutaspeculatie alleen al 5,3 biljoen dollar per dag bedroeg dat jaar en de wereldwijde derivatenmarkt werd geschat op een verbijsterend bedrag van 1,2 quadriljoen dollar.
Het tweede mechanisme is gebaseerd op het plunderen en ontslaan van overheidsbegrotingen. De overheidsfinanciën worden geherconfigureerd door middel van bezuinigingen, reddingsoperaties, overheidsschuld en de wereldwijde obligatiemarkt. Een derde is de uitbreiding van het krediet aan consumenten en aan overheden, vooral in het Noorden van de wereld, om de uitgaven en de consumptie op peil te houden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, die lange tijd de “markt van laatste redmiddel” voor de wereldeconomie zijn geweest, is de schuldenlast van de huishoudens hoger dan in bijna de gehele naoorlogse geschiedenis. De Amerikaanse huishoudens waren in 2016 bijna 13 biljoen dollar verschuldigd aan studentenleningen, creditcardschulden, autoleningen en hypotheken. Ondertussen had de wereldwijde obligatiemarkt – een indicator voor de totale overheidsschuld in de hele wereld – in 2011 al 100 biljoen dollar bereikt.
De gemilitariseerde accumulatie vormt het derde mechanisme. Ongekende ongelijkheden kunnen alleen in stand worden gehouden door steeds meer repressieve en alomtegenwoordige systemen van sociale controle. Maar afgezien van politieke overwegingen hebben de machthebbers een gevestigd belang verworven in oorlog, conflict en onderdrukking als middel om zich te accumuleren. De zogenaamde oorlogen tegen drugs, terrorisme en immigranten, de bouw van grensmuren, detentiecentra voor immigranten en steeds grotere gevangenissen, de installatie van massabewakingssystemen en het inhuren van particuliere bewakers en huurlingen zijn allemaal belangrijke nieuwe bronnen van winstbejag geworden.
Naarmate oorlog en door de staat gesponsorde repressie steeds meer geprivatiseerd worden, verschuiven de belangen van een breed scala aan kapitalistische groeperingen de politieke en politieke belangen van het land naar elkaar toe. De wereldwijde apartheid koestert een klein percentage van de mensheid door het creëren van “groene zones” afgezet in elke plaats ter wereld, waarin de elites en de beter gesitueerden worden geïsoleerd door nieuwe systemen van ruimtelijke reorganisatie, sociale controle en politiezorg. De term “groene zone” verwijst naar het bijna ondoordringbare gebied in het centrum van Bagdad dat de Amerikaanse bezettingsmacht heeft opgericht in de nasleep van de invasie van Irak in 2003. Het commandocentrum van de bezetting en de geselecteerde Iraakse elite binnen die groene zone werden beschermd tegen het geweld en de chaos die het land overspoelden. Stedelijke gebieden over de hele wereld zijn nu “groenzones” door middel van gentrificatie, gated communities, surveillancesystemen en staats- en privé-geweld. Binnen de groene zones van de wereld maken geprivilegieerde lagen gebruik van geprivatiseerde sociale voorzieningen, consumptie en vermaak. Ze kunnen werken en communiceren via internet en satelliet, verzegeld onder de bescherming van legers van soldaten, politie en particuliere veiligheidsdiensten. Hier combineren raciale en etnische onderdrukking met klassendominantie in een verpletterende omhelzing.
Hoewel de golf van technologische innovatie die nu aan de gang is, op de lange termijn veelbelovend kan zijn, zijn onder het wereldwijde kapitalisme de sociale en politieke implicaties van nieuwe technologieën – ontwikkeld binnen de logica van het kapitaal en zijn onverbiddelijke drang om te accumuleren – een groot gevaar. In het bijzonder zullen deze nieuwe technologieën de krachten die de overaccumulatie en het overschot van de mensheid in de hand werken, verergeren. Ze zullen het TCC en zijn agenten in staat stellen om nachtmerrieachtige nieuwe systemen van sociale controle, hegemonie en onderdrukking te creëren, systemen die kunnen worden gebruikt om de opstand van de mondiale arbeidersklasse, de oppositionele bewegingen en de uitgesloten massa’s te beteugelen en in te dammen. Criminalisering, vaak racistisch, en gemilitariseerde controle worden mechanismen van preëmptieve inperking, die samenvallen met de drang naar gemilitariseerde accumulatie met het potentieel om een wereldwijde politiestaat te creëren. Nu al zien we misschien de ineenstorting van de consensuele overheersing en de opkomst van dwingende systemen van sociale controle als strategieën voor het beheer van de overtollige bevolking.
Binnen de natiestaat zijn degenen die het meest gemarginaliseerd of uitgebuit worden, zondebokken, zoals zwarten en immigranten in de Verenigde Staten, moslims en lagere kasten in India, of vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Europa. Het maken van deze groepen zondebokken dient om de angsten die gepaard gaan met economische problemen en sociale desorganisatie symbolisch te condenseren en vervolgens te heroriënteren. Het zondebok maken helpt de politieke vertegenwoordigers van de heersende groepen om politieke coalities te organiseren en consensus te creëren rond een repressieve orde. De enorme nieuwe krachten van de culturele hegemonie openen mogelijkheden om grieven en gefrustreerde aspiraties te kanaliseren naar geïndividualiseerd en gedepolitiseerd escapisme en consumptieve fantasieën.
De spiraalvormige crisis van het mondiale kapitalisme heeft een kruispunt bereikt. Of er komt een radicale hervorming van het systeem (zo niet de omverwerping ervan), of er komt een scherpe wending in de richting van het fascisme van de eenentwintigste eeuw, de fusie van reactionaire politieke macht met transnationaal kapitaal. Het project van het fascisme van de eenentwintigste eeuw is het organiseren van een massabasis onder historisch geprivilegieerde sectoren van de mondiale arbeidersklasse, zoals blanke arbeiders in het Noorden van de wereld en de middenklasse in het Zuiden van de wereld. Beide sectoren ervaren een verhoogde onveiligheid en het schrikbeeld van neerwaartse mobiliteit. De extreemrechtse krachten streven militarisme na, een racistische mobilisatie tegen zondebokken, en verschuivingen van sociale voorzieningen naar sociale controle staten, versterkt door mystificerende ideologieën die geworteld zijn in de suprematie van ras/cultuur en een geïdealiseerd verleden. Neofascistische cultuur normaliseert – zelfs glamoriseert – oorlog, sociaal geweld en overheersing. Het falen van het elitehervormingsgezindheid door het gebrek aan bereidheid van de transnationale elite om het mondiale kapitaal in vraag te stellen, heeft de weg vrijgemaakt voor het extreemrechtse antwoord op de crisis.
HET TRANSFORMEREN VAN HET WERELDWIJDE SYSTEEM?
Structurele crises van het kapitalisme – een label dat suggereert dat de enige uitweg uit deze crises is om het systeem te herstructureren – komen ongeveer elke veertig tot vijftig jaar voor. De structurele crisis van de jaren dertig werd eerst overwonnen door de Tweede Wereldoorlog en later door een keynesiaanse nadruk op overheidsinvesteringen, terwijl die van de jaren zeventig werd overwonnen door de globalisering. De financiële ineenstorting van 2008 markeerde het begin van een nieuwe structurele crisis die nu systemisch dreigt te worden nu we de ecologische grenzen van de voortplanting van het kapitalisme naderen, en de door de mens veroorzaakte milieuverandering dreigt de zesde massale uitsterven in de geschiedenis van onze planeet en een verwoestende klimaatverstoring teweeg te brengen.
In plaats van het kapitalisme opnieuw te herstructureren, is het tijd om het te overstijgen. Een brede verschuiving naar ecosocialisme moet de basis vormen voor elke overgang naar een rechtvaardige en duurzame toekomst. Het bereiken van een ecologisch evenwicht en een milieu dat gunstig is voor het leven is onverenigbaar met de expansieve en destructieve logica van het kapitalisme. Niet-ecologisch socialisme is een doodlopende weg, en een niet-socialistische ecologie kan de huidige ecologische crisis niet het hoofd bieden. Hier zijn de kwesties van de macht en van het agentschap van cruciaal belang. Wie heeft de macht in de mondiale samenleving? Wat zijn de collectieve instanties die een overgang naar het ecosocialisme zouden kunnen bewerkstelligen? Welke elementen onder de transnationale elite kunnen tot een dergelijke transitie leiden?
Om de nachtmerrie van de barbarij en de beperkingen van een reformistisch pad te doorbreken is een herverdeling van de macht naar beneden nodig en een transformatie naar een systeem waarin sociale behoefte en rationele planning de particuliere winst en de anarchie van de marktkrachten overstijgen. Dit betekent een strijd om de politieke macht, om de controle van de TCC. Een dergelijke strijd vereist een massale mobilisatie van onderaf op transnationale schaal, evenals een levensvatbaar politiek programma en politieke organisaties met een capaciteit voor transnationale coördinatie van lokale en nationale strijd.
Toen de massale strijd voor radicale verandering uitbrak in een opkomende wereldwijde burgermaatschappij vanaf de jaren zestig tot aan de eenentwintigste eeuw, kwamen transnationale elites de verovering van de burgermaatschappij, buiten de controle van de staat om, als de sleutel te zien tot de opbouw van de hegemonie van het wereldwijde kapitalisme. Transnationale staatsagentschappen, bedrijven en door bedrijven gefinancierde stichtingen staken miljarden dollars in de financiering van grote transnationale netwerken van NGO’s. Deze strategie heeft de transnationale elite geholpen om haar hegemonie in de mondiale burgermaatschappij veilig te stellen door de eisen van de massale sociale bewegingen te kanaliseren naar institutionele arena’s die de logica van het systeem niet overtreden.
Zelfs als hun verklaarde missie is om oppositioneel te zijn, zijn ngo’s meestal minder mobiliserend dan dienstverleners, en vervangen ze de massale strijd en de sociale bewegingen door professionele organisaties die programma’s beheren en pleiten in plaats van zich te organiseren. Ze moedigen bijvoorbeeld geen stakingen, demonstraties of burgerlijke ongehoorzaamheid aan, veel minder revolutionaire bewegingen, en ze schuwen het organiseren langs klassenlijnen. NGO’s vervangen de taal – en daarmee de praktijk van de klasse en de sociale strijd – door die van “burgerbetrokkenheid” en “consensusvorming”. Voor de duidelijkheid, er zijn duizenden NGO’s die niet aan deze beschrijving voldoen, en velen ondernemen vitaal werk om de strijd voor sociale rechtvaardigheid voort te zetten. Maar voor het grootste deel functioneert het wereldwijde netwerk van NGO’s om een hervormingsgezinde versie van het wereldwijde kapitalisme te produceren en te reproduceren, terwijl de conservatieve NGO’s zich inspannen om de hegemonie rond het huidige pad van de kapitalistische globalisering in stand te houden. Beleidshervormingen – met name op het gebied van inkomensherverdeling, transnationale staatsregulering van de wereldmarkten, arbeid, vrouwen- en etnische rechten, mensenrechten en klimaatverandering – zijn belangrijk op de weg naar een levensvatbare toekomst. Toch proberen NGO’s vaak de hegemonie van een mild reformistisch pad te vestigen over transformatieve projecten die het systeem en zijn machtsstructuur radicaal op de proef stellen.
Om zeker te zijn, moet een breuk met het wereldwijde kapitalisme voor een deel krachtiger worden door dergelijke inspanningen om een hervorming van het systeem tot stand te brengen. Het is echter van cruciaal belang dat de volksklasse en de ecosocialistisch georiënteerde krachten een alternatieve visie op de mondiale samenleving bevorderen die verder gaat dan het reformisme en dat deze visie leidt tot hegemonie. Op deze manier kan de formule om verder te gaan dan het mondiale kapitalisme en naar een rechtvaardige en duurzame toekomst te evolueren uit de convergentie van radicaal transformatieve projecten van onderaf en transnationaal elitehervormingsgezindheid van bovenaf.
De financiële ineenstorting van 2008 werd gevolgd door een wereldwijde opstand die in 2011 een crescendo bereikte. Die opstand liet zien hoe het verzet transnationaal is geworden op een manier die we tot nu toe nooit hebben gezien, mogelijk gemaakt door dezelfde wereldwijde communicatie- en informatietechnologieën die het kapitaal in staat hebben gesteld om te globaliseren. Voorbeelden hiervan zijn de wereldwijd gecoördineerde boerenbeweging Vía Campesino; een opkomende wereldwijde coördinatie van vrouwenbewegingen via de #MeToo en andere kanalen; de IndustriALL Global Union die in 2012 werd opgericht; de voortdurende grensoverschrijdende arbeidsorganisatie onder Amerikaanse, Mexicaanse en Canadese arbeiders en vakbondsleden; de internationale verspreiding van de Occupy Wall Street-beweging in 2011 en 2012; en de Arabische lente die in 2011 in Tunesië begon en zich over heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten verspreidde, ook al heeft deze een tragische wending genomen.
Globalisering en ontheemding genereerden diepere organische verbanden tussen de onderdrukten en uitgebuitenen over de nationale en regionale grenzen heen, wat leidde tot een opkomende mondiale arbeidersklasse die een belangrijke factor moet worden in elke Grote Overgang. Toch is de wereldwijde opstand ongelijk verdeeld en wordt hij geconfronteerd met vele uitdagingen, waaronder de overheersing van nationale en lokale vormen van bewustzijn bij gebrek aan een verenigend transformatieproject en vormen van organische coördinatie over nationale en regionale lijnen heen. Een nauwkeurige lezing van het nieuwe mondiale kapitalisme is van vitaal belang omdat alleen de praxis, de eenheid van theorie en praktijk, een dergelijke transitie kan bewerkstelligen. Het begrijpen van de sociale krachten en hun politieke en culturele agenten die de mondiale samenleving vormgeven is essentieel voor het opbouwen van de systemische beweging voor een overgang naar ecosocialisme.