Ga naar de inhoud

De kandidaten in het Europese banencarrousel: rechts, corrupt en onbekwaam

Terwijl de Franse president Macron op de  quatorze juillet, de herdenking van de bestorming van de Bastille, uitgejouwd en uitgefloten werd door zijn volk, demonstreren Catalanen in Straatsburg tegen het uitsluiten van de drie gekozen Catalaanse Europarlementariërs. In een spoedprocedure voor het Europese Hof van Justitie voerde de rechtbankpresident aan dat de kandidaten niet op de lijst stonden die Spanje naar het Europees Parlement heeft gestuurd. Hierdoor worden de Catalaanse Europarlementariërs voorlopig uitgesloten en zijn twee miljoen rechtmatige stemmen niet vertegenwoordigd.

5 min leestijd

(Door Gerrit Zeilemaker, oorspronkelijk verschenen op Ander Europa foto: SP-propaganda tijdens verkiezingen: dat is dus gelukt!)

De geïnterneerde voorzitter van republikeins Links (ERC), Oriol Jungueras, was zelfs door de hoogste rechtbank van Spanje verhinderd om naar het Europese Parlement te gaan om ingezworen te worden en immuniteit te verkrijgen. Gek genoeg was hem dat wel toegestaan als lid van het Spaanse parlement, hoewel hij daarna onmiddellijk weer naar de gevangenis werd gebracht. (*1)

“# StopBorell”

Ondertussen komt de nieuw aangewezen ‘EU-minister van buitenlandse zaken’ Josep Borrell, ‘sociaaldemocraat’ en Spaans minister van Buitenlandse Zaken, steeds meer onder vuur. Eerst was hij ‘vergeten’ een jaarsalaris van 300.000 euro bij het Spaanse concern Abengoa aan te geven. Later moest hij een boete van 300.000 euro betalen, omdat hij als bestuurder van Abengoa met voorkennis zijn aandelen verkocht had voordat het concern faillissement aanvroeg. Verder wordt de toekomstige ‘baas buitenland’ één van de meest ‘ondiplomatische diplomaten’ genoemd. Hij laat geen gelegenheid voorbijgaan om zich te blameren. Hij zorgde voor diplomatieke spanningen door Rusland als een ‘dreiging’ en een ‘oude vijand’ te bestempelen. Hij weigerde de inheemse bevolking van Mexico excuses aan te bieden voor de Spaanse volkerenmoord van de koloniale periode, en bagatelliseerde de genocide op de Noord-Amerikaanse Indianen.

{youtube}inbRq7aWfw0{/youtube}

Borrell neemt naadloos de taal van de fascistische oud Franco-aanhangers over door te roepen dat Catalonië ‘gedesinfecteerd’ moet worden. Bij interviews breekt hij het interview eenvoudig af als de vragen hem niet bevallen.(*2) Onlangs werd bekend dat Borrell de Catalaanse diplomatieke missies liet bespioneren. Zelfs vertegenwoordigers van de Duitse Grünen en de CDU kwamen in het vizier, omdat ze met de Catalanen overlegd hadden. Duidelijk is dat Spanje in minstens drie Europese landen de activiteiten van de Catalanen bespioneerd heeft. Naast Duitsland ook Groot-Brittannië en Zwitserland. (*3)

Was kortgeleden de kritiek op de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini huizenhoog wegens het verbieden en bestraffen van de redding van vluchtelingen, de Spaanse regering onder de sociaaldemocraat Sanchez is stiekemweg nog veel erger. Ze dreigt het reddingsschip ‘Open Arms’ met een draconische boete van 901.000 euro. Eerder had ze het vertrek van het schip vier maanden vertraagd. Anders dan Italië die ‘slechts’ het binnenvaren in de territoriale wateren verbiedt, verbiedt Spanje daadwerkelijk zoek- en reddingsacties. Een ernstig schending van het zeerecht. Spanje kan wel op een veel betere pers rekenen. (*4) Met Borrell zal het Europese beleid met betrekking tot vluchtelingen zeker niet beter worden.

 Ursula aan het solliciteren

De regeringsleiders van de EU onder leiding van Duitsland en Frankrijk hadden het zo mooi bekokstoofd. Ondanks hun zorgvuldig afgewogen voordracht komt de beoogde voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, steeds meer onder vuur. Daar hadden ze niet echt op gerekend.  Er vallen nogal wat lijken uit de kast.

Zo heeft von der Leyen gesjoemeld met haar proefschrift waarmee ze een doctorstitel binnensleepte. Onder een indrukwekkende titel had ze op 27 van de 62 bladzijden van haar totaal 70 bladzijden lange proefschrift plagiaat gepleegd, dat wil zeggen ‘het overnemen van talrijke letterlijke en analoge teksten die niet als zodanig zijn geïdentificeerd.’ Het leidde tot een gerechtvaardigd vermoeden van ‘wetenschappelijk wangedrag’.(*5)

Als minister van Defensie heeft von der Leyen volgens der Spiegel, sinds 2013, “een beroep gedaan op externe bedrijfsconsultants […] met enorme dagtarieven zoals bijna geen ander ministerie”. Een bijzonder prominente rol werd gespeeld door de McKinsey-partner Katrin Suder, die zelfs tijdelijk staatssercretaris van defensie was. De externe adviesdiensten kosten de belastingbetaler tot 150 miljoen euro per jaar. Volgens de regels werden slechts 2,2 tot 2,9 miljoen gemeld.” (*6)

Ondertussen belooft vdL in een ronde langs de fracties in het Europese Parlement gouden bergen en is ze opeens groen, vreedzaam en vol medeleven met vluchtelingen. Ze is alleen zeker van de 128 stemmen van de EVP-fractie. De Grünen en de linkse fractie hebben zich al tegen von der Leyen gekeerd. Ze zal het dus van haar eigen christendemocraten, van de liberalen, en de (verdeelde) socialisten moeten hebben, en waarschijnlijk ook nog verder rechtsop. Het is wel opmerkelijk dat de pers zwijgt over de te verwachten steun van extreem rechts, die ze waarschijnlijk best zal kunnen gebruiken. We zullen zien. In plaats van 376 stemmen heeft ze er in ieder geval wegens het ontbreken van de Catalaanse parlementariërs twee minder nodig. Over democratie gesproken!

(Wordt vervolgd.)

*1) Zie https://www.heise.de/tp/features/Anormales-Europaparlament-konstituiert-sich-4460524.html

*2) https://www.heise.de/tp/features/Massive-Kritik-am-EU-Posten-Karussell-4462916.html?seite=2

*3) https://www.heise.de/tp/features/Wird-Spionage-Chef-zum-neuen-EU-Aussenbeauftragten-4468486.html

*4) https://www.heise.de/tp/features/901-000-Euro-Strafe-fuer-Seenotrettung-4469705.html

*5) https://vroniplag.wikia.org/de/wiki/Ugv/Befunde  https://www.heise.de/tp/features/Plagiatsvorwurf-gegen-Verteidigungsministerin-von-der-Leyen-3375690.html

*6) https://www.heise.de/tp/features/Berateraffaere-Von-der-Leyen-droht-Untersuchungsausschuss-4217264.html