Ga naar de inhoud

De counterinsurgency van bruinkoolgigant RWE

Het Duitse energiebedrijf RWE ligt al jaren zwaar onder vuur omdat het – met zijn bruinkooldagbouw in onder andere Garzweiler en Hambach – een van de grootste klimaatvervuilers in de wereld is. Het bedrijf heeft echter een omvangrijke verdedigingsmachinerie, die nu ontrafeld is door twee onderzoekers.

2 min leestijd

(O ja, steun deze website)

Andrea Brock en Alexander Dunlap analyseren de strategieën van Duitsland’s grootste mijnbouwbedrijf RWE om hun bruinkoolprojecten te legitimeren en plaatsen deze binnen een kader van ‘counterinsurgency’. Ze laten zien hoe RWE op verschillende manieren de ‘hearts’ en ‘minds’ wint van de mensen die rondom de mijn wonen (bijvoorbeeld door het ondersteunen van politieke leiders, lobby, astroturfing, ondersteunen van sociale evenementen, etc.) en dit combineert met gewelddadige repressie door zowel publieke als private actoren met als doel de activisten die al jarenlang het bos bezetten te stigmatiseren en criminaliseren. Op deze manier bouwen ze aan hun eigen image van ‘good corporate citizen’ en zorgen ze ervoor dat het geweld tegen de activisten, maar ook tegen de natuur wordt genormaliseerd en onzichtbaar gemaakt.

Het onderzoeksrapport, met de titel “Normalising corporate counterinsurgency: Engineering consent, managing resistance and greening destruction around the Hambach coal mine and beyond”
staat integraal en gratis online.

Alexander Dunlap werkt aan de VU in Amsterdam en heeft eerder onderzoek gedaan naar windenergie-projecten in Oaxaca, Mexico. Andrea Brock werkt aan de University of Sussex.

Nabij de openluchtmijn bij Hambach, in Noordrijn-Westfalen, is al vijf jaar een actiekamp in het bezette Hambacher Bos. Zie hier hun website.