Ga naar de inhoud

Update boerenopstand Frankrijk

Vorige week schreven we over de aanhoudende onrust onder kleine boeren in het zuiden van Frankrijk. Ondanks een gedeeltelijke overwinning van de boeren, houden de protesten aan.

2 min leestijd

(Zie hier het vorige bericht over boerenopstand in Zuid Frankrijk)

De protesten waren met name gericht op onderhandelingen met het ministerie van Landbouw. Vorige week woensdag was er een onderhoud met de minister van landbouw Stéphane Travert over het voorstel voor de EU-subsidies. Het ging om de demarcatie van wat zou moeten gelden als gebieden van ‘landbouw met bijzondere omstandigheden’ («zones agricoles défavorisées»). Volgens de nieuwe kaarten zou een groot gedeelte van de boeren in provincies als Tarn, Gers, Haute-Garonne, Lot en Aude geen recht meer hebben op inkomenssteun. Daarom gingen ze fel de straat op en werden dagenlang snelwegen, treinrails en vliegvelden geblokkeerd.

De minister ging gedeeltelijk overstag en bleek bereid een deel van de demarcatie-hervormingen weer in te trekken. Naar verluidt zou zelfs voor 80% van de boeren in de Aude de bezuinigingen ingetrokken worden. Maar toch bleven hele stukken die duidelijk  “défavorisées” zijn, waar de armoede onder boeren groot is, de klos. Daarom werden de protestacties voortgezet, om ook de boeren die nu nog steeds buiten de boot vallen te hulp te schieten.

Er werden meteen de dag na de onderhandelingen nieuwe blokkades opgeworpen, onder andere bij de onder toeristen populaire stad Carcassone.

Voor nieuwe acties deze week dreigen boeren de toegangen naar de skigebieden in de Pyreneeën te blokkeren

Zie hier nog wat beelden.

In het gebied La Piege, vlakbij Toulouse, dat geheel buiten ‘de kaart’ dreigt te vallen, hebben boeren alles symbolisch te koop gezet.

Donderdag staan er nieuwe onderhandelingen met het ministerie van landbouw op de agenda.