Crisis verkiezingen Honduras: tientallen doden
Twintig dagen na de verkiezingen in Honduras is er nog steeds geen zicht op een oplossing.
(Foto: bron Heather Gies via Upside Down World)
(Eerder nieuws en achtergronden over Honduras op globalinfo hier)
Op 26 november werden er presidentsverkiezingen gehouden in Honduras, waarbij de massaal gehate neoliberale zakenman Juan Orlando Hernández, die aan de macht was gekomen dankzij een coup tegen de progressieve president Zelaya, probeerde een tweede keer te winnen. (Zie wiki over de verkiezingen) Zijn tegenstrever was Salvador Nasralla, namens een koepel van progressieve partijen en organisaties. Hij lag ruim voor bij de eerste uitslagen, toen de telling ineens gestopt werd en de computers van de kiesraad het volgens die kiesraad zelf begaven. Toen ze het weer deden, kwam Hernandez plotseling als winnaar uit de bus…
Een groot deel van de bevolking van Honduras accepteerde dit niet en trok de straat op. Er braken zware rellen uit waarbij meerdere doden vielen. Op een gegeven moment trok de politie en leger zich openlijk terug om niet langer als handlanger van Hernandez te functioneren. Maar de crisis is sindsdien niet opgelost, ook omdat Hernandez en de zakenwereld achter hem geen oplossing door neutrale derden wil aanvaarden. Op veel plekken in het land worden straten geblokkeerd door demonstranten en dagelijks zijn er demonstraties.
Volgens dit krantenbericht van alweer 8 december, dat de nationale mensenrechtenorganisatie als bron heeft, waren er toen al 20 doden onder de demonstranten gevallen, en nog veel meer gewonden. Meer dan 800 mensen waren er tot dan toe gearresteerd.
Maandag 18 december is er opgeroepen tot de volgende dag van demonstraties met als centrale eis de instelling van een onafhankelijk commissie om de uitkomst van de verkiezingen te onderzoeken.
Zie ook dit Engelstalige interview met jongeren van de oppositie.
Een goeie bron van actuele informatie is de twitterfeed van Heather Gies.
Bij het neerstorten van een legerhelikopter zijn gisteren (16 december) trouwens enkele hoge medewerkers van de regering Hernández overleden, waaronder zijn zus die minister was in zijn kabinet. Naar verluidt waren ze op weg naar een Amerikaanse legerbasis, de enige plek waar ze zich veilig zouden voelen.