Ga naar de inhoud

Berlijn, 7-9 oktober: Conferentie “Socialisatie: strategieën voor een democratische economie”.

Berlijn. De energiecrisis en de inflatie laten duidelijk zien wat al lang geldt voor de zorg- en klimaatcrisis: Steeds meer mensen en organisaties eisen een democratische organisatie van de economie. Een economie die dan centrale gebieden van zorg en belangrijke basisbehoeften in overeenstemming brengt met het algemeen belang en, niet in de laatste plaats, de kwestie van eigendom voor dit doel aan de orde stelt.

2 min leestijd

(Bron: persbericht conferentie, vertaling globalinfo.nl (die leeft van donateurs)

Op de conferentie “Vergesellschaftung: Strategien für eine demokratische Wirtschaft” ( Socialisatie: strategieën voor een democratische economie), die van 7 tot 9 oktober 2022 plaatsvindt aan de Technische Universiteit van Berlijn, worden benaderingen en strategieën besproken voor een op het algemeen welzijn gerichte, klimaatvriendelijke economie en sociale diensten van algemeen belang, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, mobiliteit, energie, gezondheid en zorg, digitale infrastructuren en met het oog op de financiële markten. Activisten, wetenschappers, vakbondsmensen, politici en vertegenwoordigers van verenigingen zijn uitgenodigd.

Onder de deelnemers zijn: Bini Adamczak, Deutsche Wohnen und Co. onteigenen, Ulrich Schneider (Paritätischer Wohlfahrtsverband), Daniela Gabor (econoom, UWE Bristol), Sabine Nuss (auteur), Michael Peters (Bürgerbewegung Finanzwende), Dierk Hirschel (ver. di), Janine Wissler (partijleider van DIE LINKE), Hamburg enteignet, Julia Fritzsche, Katalin Gennburg, Nina Scholz, Caren Lay, RWE enteignen, Mario Candeias, Daniel Loick, Franziska Wiethold, Ulrike Hamann (Berliner Mieterverein), Lia Polotzek (BUND), James Muldoon, Franziska Drohsel (Institut Solidarische Moderne), Tim Wihl (Expert*innenkommission Volksentscheid Vergesellschaftung Berlin) en vele anderen.

De conferentie wordt georganiseerd en ondersteund door communia – Centre for Democratic Economy, AstA TU Berlin samen met de werkgroep Alternative Economic Policy, het globaliseringskritische netwerk Attac, Berlin 21, Fridays for Future, het Institute for Solidarity in the Modern Age, het Konzeptwerk Neue Ökonomie, Oxfam Duitsland, de Rosa Luxemburg Stichting, Gemeingut in BürgerInnenhand (Gemeenschappelijk bezit in handen van Burgers) en het Sonderforschungsbereich Strukturwandel des Eigentums (Samenwerkingscentrum voor onderzoek Structurele verandering van eigendom).

Meer informatie: https://vergesellschaftungskonferenz.de/

(En uiteraard gaan we er op globalinfo.nl verslag van doen…)