Ga naar de inhoud

Amazon vernietigt structureel en massaal voorraad

Amazon vernietigt alleen al in een distributiecentrum in Schotland elke week zo’n 100.000 artikelen. Dit werd blootgelegd door het filmen met verborgen camera’s, waarvan het resultaat in een reportage van ITV News werd bericht.

3 min leestijd

(Door globalinfo.nl, dol op donaties, foto make amazon pay)

Bij elkaar opgeteld moet het om miljoenen artikelen per jaar gaan. Het gaat om ‘unsold stock’ dus voorraad die niet verkocht wordt (tegen de prijzen die Amazon of via Amazon verkopende aanbieders believen).

Eerder al werd bericht over vergelijkbare toestanden bij retouren van andere webwinkels; het is duurder om teruggestuurde spullen weer te sorteren en verpakken.

Maar de schaal bij Amazon is weer eens een verbijsterend stuk groter.

Het gaat deels om spullen van derden. Amazon verhuurt zijn structuur namelijk ook aan andere handelaars om daarmee te verkopen. Deze stallen dan op grote schaal artikelen bij het Big Tech-bedrijf. Daar betalen ze voor, en hoe langer de spullen daar liggen, hoe duurder het voor hen wordt. Als iets na een tijd niet verkocht wordt, is het dus zaak om ze gewoon maar door te draaien. Het gaat dan om artikelen in perfecte staat, van dure apparaten tot boeken en kleding.

Zie hier de opnames in de ‘destruction zone’ van het distributiecentrum in Dunfernline, Schotland.

ITV verwondert zich over de ‘sheer scale of the waste: Smart TVs, laptops, drones, hairdryers, top of the range headphones, computer drives, books galore, thousands of sealed face masks – all sorted into boxes marked “destroy”.’ (ITV verwondert zich over de “enorme omvang van het afval: Smart TV’s, laptops, drones, haardrogers, topklasse koptelefoons, computerschijven, boeken in overvloed, duizenden verzegelde gezichtsmaskers – allemaal gesorteerd in dozen met de vermelding “vernietigen”.) “En dit is nog maar een van de 24 distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk. “

Ook op nu.nl wordt over de onthulling bericht. “Volgens een medewerker van het distributiecentrum die anoniem zijn verhaal deed ging het vaak om zo’n 130.000 artikelen per week. Dat kon van alles zijn: gloednieuwe televisies, dure stofzuigers van Dyson, boeken, koptelefoons, maar ook mondkapjes die nog in het plastic zaten.

Volgens de medewerker is ongeveer de helft van de artikelen die wordt vernietigd nieuw en gaat het in de rest van de gevallen om geretourneerde artikelen die in goede staat zijn.”

Amazon is bezig om alle markten van de wereld te veroveren en breidt ook in Nederland steeds verder uit en wil nu ook de ‘verse’ markt en warme maaltijden gaan bezorgen, en medicijnen.

In haar spoor vernietigt ze alles dat klein en zelfstandig probeert te produceren, en worden hele winkelstraten leeggeconcurreerd. Dat kan het concern met erbarmelijke arbeidsomstandigheden, hoge technologisering, inkoopmacht en een monopoliepositie over de infrastructuur.

In Nederland had dit economische monster tot voor kort geen eigen vestiging, en werden bestellingen uit Duitsland en België aangevoerd. Maar daar is dit jaar – met hulp van GroenLinks (Amsterdam/Schiphol) en de SP (Heerlen) een einde aan gekomen.