Ga naar de inhoud

Zwartboek illegale pushbacks aan de Europese grenzen

Naar aanleiding van de Internationale dag van de migranten werd op 18 december een lijvig zwartboek voorgesteld over illegale terugdrijvingen (pushbacks) van migranten. 

3 min leestijd

(Door Herman Michiel, oorspronkelijk verschenen bij Ander Europa)

Op 1500 bladzijden in twee volumes werden getuigenissen van honderden migranten en asielzoekers samengebracht, het resultaat van vier jaar werk; aan de Europese buitengrenzen waren ze het slachtoffer van grove schendingen van mensenrechten. De documentatie werd opgesteld door Border Violence Monitoring Network (BVMN) en onder de auspiciën van GUE/NGL, de linkse fractie in het Europees Parlement,  vandaag publiek gemaakt.

De europarlementsleden Left Malin Björk en Miguel Urbán stelden het zwartboek op symbolische wijze voor aan de Europese commissaris voor asiel en migratie Ylva Johansson. De twee volumes van het zwartboek kunnen gedownload worden: Vol1  Vol2.

Aanvulling globalinfo.nl

Inhoud van het ‘Zwarte Boek’

Pushbacks zijn onwettig volgens het internationaal recht, maar de autoriteiten van de lidstaten hebben dergelijke schendingen van de mensenrechten, die in strijd zijn met de grondbeginselen en de internationale verplichtingen van de EU, lange tijd genegeerd. Dit ‘Black Book’ omvat alleen incidenten die rechtstreeks door BVMN zijn geregistreerd; het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger. Het boek beschrijft:

  • In totaal 892 groepsgetuigenissen waarin de ervaringen van 12.654 mensen worden beschreven.
  • Het geweld dat velen hebben meegemaakt in Italië, Griekenland, Kroatië, Slovenië en Hongarije langs de zogenaamde ‘Balkanroute’, inclusief kaarten, gegevens, foto’s en andere belangrijke informatie.
  • Het soort leed en geweld dat wordt gepleegd door grensagenten, politiediensten van de lidstaten, soldaten – zelfs waakhonden.
  • Gedocumenteerde incidenten die duidelijk kunnen worden omschreven als sadistische, genadeloze, vernederende en vernederende behandelingen.

uitspraken bij de presentatie

Door het lijden aan het licht te brengen, willen Linkse Europarlementariërs & BVMN dat de EU-instellingen en de regeringen van de lidstaten verantwoordelijk worden gehouden voor de onmenselijke en vernederende behandeling van de mensen. Als onderdeel van de lancering zullen Linkse Europarlementariërs Malin Björk & Miguel Urbán vandaag om 10.00 uur symbolisch het Zwarte Boek aan EU-commissaris voor Asiel Ylva Johansson in Brussel presenteren.

Zie beelden van de presentatie hier

De Duitse Europarlementariër Cornelia Ernst (Die Linke) verklaart bij de lancering van het ‘Zwart Boek’:

“Tijdens mijn verblijf in het Europees Parlement heb ik vele plaatsen binnen en buiten de grenzen van de EU bezocht: Lampedusa, Lesbos, Edirne, Bihać, Preševo. Overal waar we kwamen, vonden we kinderen, vrouwen en mannen die hadden geleden. De laatste jaren is de situatie echter nog erger geworden. We zijn zo geschokt door eindeloze verhalen over genadeloos, sadistisch en vernederend geweld dat doet denken aan brute dictaturen. Dit ‘Zwart Boek’ werpt een licht op dit duistere hoofdstuk van de EU, dat hard nodig is. Wij hopen dat het zal bijdragen aan het beëindigen van de misdaden en dat het de regeringen die verantwoordelijk zijn ter verantwoording zal roepen”.

Hope Barker, woordvoerder van BVMN, voegt daar aan toe:

“Dit boek brengt vier jaar werk van BVMN samen en verzamelt bijna 900 getuigenissen van gewelddadige push-backs aan de Europese grenzen. Hoewel deze beschuldigingen worden ontkend door de landen die zich hieraan schuldig maken, bieden we binnen deze pagina’s een analyse van patronen en fotobewijsmateriaal die een voortdurende systematische praktijk aan het licht brengen. En dit zijn slechts de verhalen die het netwerk heeft weten vast te leggen, de realiteit is veel breder en verdergaand. We roepen op om een einde te maken aan de straffeloosheid, en een hernieuwde inzet voor het afleggen van verantwoording, die beide zullen bijdragen aan het einde van dergelijke brute mensenrechtenschendingen”.