Ga naar de inhoud

Zorgschuld: patriarchaat en kapitaal in de aanval, feministische economie als een voorstel

Net uit is de Engelse vertaling van een uitgebreid rapport van de Spaanse activistische onderzoeksgroep ODG: Zorgschuld: patriarchaat en kapitaal in de aanval, feministische economie als een voorstel” door Blanca Bayas  (“Care debt: patriarchy and capital on the offensive, feminist economics as a proposal”).

1 min leestijd

(Bron: website ODG)

De laatste jaren is het concept van ‘zorgschuld” (care debt) algemeen bekend geworden. Het slaat op de hoeveelheid tijd en arbeid die vrouwen hebben besteed aan huiselijke taken en zorg-arbeid. Daarmee wordt  de impact van de huidige crisis versterkt, en wordt het functioneren van het kapitalistische en patriarchale systeem bestendigd.
Wat houdt het idee van ‘zorgschuld’ in en waartegen verzet het zich? Wat is de historische basis en hoe komt deze tot stand in de huidige fase van het gefinancialiseerde kapitalisme?
Wat is de waarde van deze term, en welke recente kritieken bestaan er op?
Het doel van dit rapport is om dieper op dit concept in te gaan en enkele discussies aan te geven die eromheen zijn gegenereerd vanuit het diverse en nog steeds ontwikkelende paradigma van de feministische economie.

Download het rapport hier in het Engels, en hier in het Spaans