Ga naar de inhoud

Zapatistas in de Bronx, en nu in Amsterdam

Als onderdeel van een programma (Other Futures) in de Melkweg over alternatieve – en vaak hevig politieke – toekomstscenario’s, zijn Fran Illich en Gabriela Ceja in Amsterdam. Ze presenteren daar hun artistieke plan voor de productie van beelden voor een anti-koloniale toekomst…

3 min leestijd

Beide kunstenaars en activisten hebben een lange geschiedenis van projecten en activiteiten. Ze zijn onder meer bekend van het opzetten van een zwervende koffieshop in de Bronx, New York, als ontmoetingsplaats maar ook voor de verkoop en nuttiging van koffie van de Zapatistas, de opstandige inheemse boeren uit Zuid-Mexico. Dat werd de Diego de la Vega Coffee Coop.

En dat in hartje New York. Nu in Trump-tijd hebben ze er een schepje bovenop gegooid en is er een grote donatie van de Zapatistas gekomen in de vorm van koffiebonen, met het idee dat de opbrengst van de Fuck Trump Koffie gaat naar strijd tegen de Muur tussen de VS en Mexico en voor de rechten van geillegaliseerde medemensen in het algemeen. Oftewel: Organized Coffee Against the Wall. De koffie is ook in de Melkweg te koop.

Dat op zijn beurt is weer onderdeel “Global Campaign Against the Walls of Capital,” which calls for worldwide immigrant solidarity against detentions and deportations.

Fran en Gabriela nemen deel aan de tentoonstelling in de expo van de Melkweg, die gratis toegankelijk is.

Je kunt daar hun presentatie zien van het project Momochtli anti-colonial film co-op. Het gaat erom de ware verhalen te laten vertellen door de mensen zelf, van de economische en politieke verhoudingen die ervoor gezorgd hebben dat mensen verhuizen en deels illegaal in de VS of elders moeten verblijven. De financiering van dit project is een kunst-project op zich. Fran en Gabriela hebben met anderen een bank opgericht, alternatieve munten gemaakt (die je daar kunt kopen, wat natuurlijk eigenlijk omwisselen is) en proberen organische Mexicaanse mais op de markt te zetten (als tegenhanger van de GMO-popcorn van Hollywood). Het geldmiddel en de verhandelde goederen zijn  daarmee een statement op zich. Mais is traditioneel een voedselgewas uit de gekoloniseerde gebieden onder de VS.

Over financiering als project zie ook de uitleg in dit filmpje uit 2013.

Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling (woe-zon. 12-21 uur)  zijn ze veelal aanwezig om bezoekers persoonlijk uitleg te geven. Op 1 februari om 12:00 is er een speciale presentatie.

in het weekend van 3/4 februari is er in de Melkweg een heel festival over dit thema (niet-westerse toekomstbeelden). Maar tot die tijd dus geheel gratis in de expo te genieten.

Tijdens het 2dh5-festival, een week later in Overtoom 301 zijn Fran en Gabriela alweer vertrokken maar zal meer info over het project en de koffie te verkrijgen zijn bij de stand van VioMe (solidaire zeep uit Griekenland).