Ga naar de inhoud

VPRO: 2010: Buigen of barsten

Is het economisch herstel inderdaad ingezet of moet het ergste nog komen? Gaan we in 2010 alsnog werk maken van fundamentele economische hervormingen of zijn we vooral hard op weg naar een volgende crisis?
maandag 25 januari 2010 20:55 Ned 2
dinsdag 26 januari 2010 14:55 Ned 2 (Herhaling)

1 min leestijd
Placeholder image

Website
Voor antwoorden ging Tegenlicht langs bij investeerders en economen. De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers verwacht dat een volgende crisis in kleine landen zal beginnen en zich als een sneeuwbaleffect over de wereld zal verspreiden. Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden. Zowel Rogers als Faber zijn ervan overtuigd dat het vrijemarktkapitalisme ons uit de crisis kan leiden. Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een “nieuwe economie” waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren.

Tegenlicht bracht ook een bezoek aan Letland waar de crisis keihard voelbaar is en de angst voor een volledig bankroet groot. Zal Letland heel Oost-Europa meesleuren naar de economische afgrond?

Als start van het thema “Crisis als kans” verkent Tegenlicht de economische perspectieven voor het komend jaar: wordt het buigen of barsten in 2010?

Samenstelling/ regie: Jos de Putter
Interviews: Jos de Putter/Gerko Wessel
Research: William de Bruijn/Gerko Wessel

Over de uitzending discussieren kan hier.