Volkskrant lost Griekenland even op
Afgelopen zaterdag schreef het Nederlandse dagblad De Volkskrant, op de haar toevertrouwde badinerende toon, twee pagina’s vol over hoe Griekenland ‘best wel potentie’ heeft. Er stonden zeven ‘oplossingen’ die allen gemeen hadden dat ze geen echte oplossingen zijn en niet kijken naar de oorzaak van de problemen. Maar dat valt natuurlijk wel te verwachten van de krant.
(Foto: Joanna Flickr)
Het stuk staat achter een betaal- of in ieder geval registratiemuur, maar is dus daarachter te vinden.
Vooral verbluffend was de zevende en laatste oplossing die de krant wist op te lepelen, namelijk “Goud”. Het velen welbekende drama in Skouries, op Halkidiki onder Tessaloniki werd daarin opgevoerd als hemels geschenk voor Griekenland dat wel 400 miljoen euro zou kunnen opleveren (voor wie wordt er niet bijgezegd), en met als enige kritische noot dat “de milieubeweging” (zij weer!) dwars zou liggen. Ook noemen ze aan het eind nog even dat er misschien weinig voor de fiscus overblijft wegens belastingconstructie die SOMO heeft blootgelegd. Maar verder een en al ‘potentie’ dus.
Wetend dat ze mijn reactie ongelezen in de prullenbak zouden mikken, heb ik me maandag toch maar weer aan een korte reactie gewaagd. Die luidde als volgt:
Geachte Volkskrant-redactie
Aanvankelijk vond ik het wel grappig om in uw krant van afgelopen zaterdag twee pagina’s te lezen vol oplossingen voor Griekenland’s penibele economische situatie. Maar het stelde enigszins teleur dat u daarbij geen oog bleek te hebben voor de structurele oorzaken van die situatie, die de zogenaamde surplus-landen binnen de Eurozone (waaronder Duitsland en Nederland) sterk voordeel biedt. Mits ze hun lonen een beetje laag houden, wat met de volgzame vakbonden in onze landen aardig lukt.
Maar echt verbijsterd was ik door de beschrijving van wat u als zevende ‘oplossing’ aanvoert: “goud”. Daarbij stelt u de operatie van het Canadese mijnbouwbedrijf El Dorado Gold voor als een gouden kans voor het land waar alleen “de milieubeweging” tegen zou zijn. In werkelijkheid is een groot deel van de lokale bevolking tegen en wordt die dag en nacht belaagd door oproerpolitie. Ik was zelf in november vorig jaar in het betreffende gebied en zag hoe in het grootste stadje in de buurt, Ierissos, op elk kruispunt spandoeken hangen tegen het goudmijnproject, en zo’n beetje elke bewoner getooid gaat in kledij met ‘S.O.S. Halkidiki’ opschrift. Het lokale politiebureau is twee jaar geleden in brand gestoken na protesten tegen nachtelijke aanvallen en mishandelingen door de politie, en sindsdien niet meer hersteld.
Het is ook bekend dat het bedrijf een constructie voor belastingontwijking heeft opgebouwd, met een voorname plek voor de brievenbusvestiging in Nederland, om er zeker van te zijn dat ze zoveel mogelijk geld buiten Griekenland kunnen houden. Een lekkere ‘oplossing’ dus.
Kees Hudig
Een dag later kwam het bekende prefab antwoord in de mailboks:
Geachte lezer,
Hartelijk dank voor uw bijdrage, die wij met belangstelling hebben gelezen. Helaas kunnen wij uw reactie niet publiceren. Wij ontvangen dagelijks een honderdtal brieven. De redactie is daar heel blij mee, maar de ruimte om brieven te publiceren is beperkt. Wij vragen hiervoor uw begrip en hopen u een volgende keer te mogen verwelkomen in de kolommen van Geachte redactie of op de U-pagina.
Met vriendelijke groet,
Henk Müller
Brievenredactie de Volkskrant
Onze volkszanger blijft helaas gelijk hebben met zijn al in de jaren 1970 gestelde oordeel
{youtube}Tlbamho-2ks{/youtube}