Ga naar de inhoud

Video: Schoonheid is verzet

Sinds april 2018 zijn er tenminste 132 arbeiders van de cosmeticafabriek Flormar in Gebze, Turkije ontslagen wegens vakbondsactiviteiten. Flormar, die voor 51% in handen is van Yves Rocher uit Frankrijk, betaalt zijn werknemers het minimumloon onder slechte veiligheidsomstandigheden en heeft de officieel erkende vakbond Petrol-İş genegeerd.

2 min leestijd

(Bron: labournet, via libcom, vertaling globalinfo.nl (donateurs, weest welkom!)

In deze video zien we de veerkracht waarmee de ontslagen werkers, bijna allemaal vrouwen, campagne voeren en protesteren buiten de fabriek om hun baan terug te eisen, samen met een loonstijging en vakantieloon.

{youtube}hbDpK0rfSxQ{/youtube}

Citaat:
“Ik heb nog nooit een staking meegemaakt, ik glimlachte hooguit naar de stakers als ik hen zag. Het was echt zo van, wat zijn ze aan het doen?Als ik nu ergens arbeidersverzet zie, zal ik dat zonder aarzelen zeker gaan steunen. “

Ze hebben sinds 15 mei dagelijks bij de ingang van de fabriek met een piket gedemonstreerd en roepen hun collega’s binnen de fabriek op om zich bij hen te voegen. Flormar heeft echter arbeiders binnen de fabriek verboden met de demonstranten te praten en heeft hen bedreigd met onmiddellijk ontslag.

Op 6 augustus, dag 84 op de piketlijn, werden veiligheidstroepen ingezet om met geweld de piketten te verwijderen, maar de demonstranten bleven sterk en zetten hun demonstratie voort.

Solidariteitsgroepen in andere steden hebben protesten georganiseerd buiten de winkels van Yves Rocher in grote steden in heel Turkije ter ondersteuning van de Flormar-arbeiderscampagne, waarin werd opgeroepen tot een boycot van Flormar- en Yves Rocher-producten.

Aanvulling van globalinfo.nl:

Yves Rocher heeft ook in Nederland zes winkels waar solidariteit betuigd kan worden. De locaties zijn op de website van het bedrijf te vinden