Ga naar de inhoud

‘Verontwaardigt U!’ roept tot einde aan de heersende onverschilligheid

Pamflet van 93-jarige rebel mega-succes in Frankrijk

2 min leestijd
Placeholder image

(Gekopieerd van joop.nl)

Een dun, slechts dertig pagina’s tellend boekje geschreven door een oud-verzetsheld heeft in enkele weken tijd de top van de bestseller-lijsten bereikt. Stephane Hessel roept de Fransen op zich weer druk te maken om de maatschappij.

Het pamflet verscheen in oktober in een kleine oplage van slechts 6000 stuks. Inmiddels zijn er 600.000 van verkocht en heeft Indignez-vous de nieuwste titel van Michel Houellebecq van de eerste plaats verdrongen. 

De auteur, de 93-jarige Stephane Hessel, is een aansprekend figuur. Zoon van een vrijgevochten moeder die model stond voor het verhaal van de baanbrekende film Jules & Jim. In de oorlog lid van het verzet, gearresteerd, afgevoerd naar een concentratiekamp en op het nippertje ontsnapt aan de galg. Na de oorlog werd Hessel diplomaat en was hij betrokken bij het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Nu ziet Hessel met lede ogen aan dat de Fransen nog slechts met apathie reageren op maatschappelijke misstanden. Hij roept ze op in actie te komen, boos te worden.

De Papieren Man schrijft:

In het slechts 30 pagina’s tellende Indignez vous! roept Hessel de Fransen op om zich te verzetten tegen het Frankrijk van Sarkozy en neemt hij de almaar toenemende sociale ongelijkheid in forse bewoordingen op de korrel. Hij haalt ook uit naar “de dictatuur” van de financiële markten, de onbarmhartige politiek ten aanzien van de sans-papiers en Roma’s en hekelt de Franse houding tegenover Israël. Hessel propageert ondubbelzinnig een boycot van Israëlische producten.

Vertalingen van het pamflet in andere Europese talen zijn in voorbereiding.

De Papieren Man: Pamflet van 93-jarige verzetsheld Stéphane Hessel bestormt Franse bestsellerlijsten

The Guardian: Political essay by 93-year-old tops Christmas bestseller list in France

filmpje