Ga naar de inhoud

Uiterst-rechtse miljardair aan zet in Franse mediaslag

Onthou even de naam Vincent Bolloré. Deze Bolloré is de baas van Vivendi, met onder meer de nieuwszender CNews die zich berucht maakt als de stem van al wat reactionair is in Frankrijk. Bolloré is op veroveringstocht, hij wil enkele pronkstukken innemen van het teloorgaande mediarijk Lagardère. Een verhaal van lijkenpikkerij onder (zeer) rijke lui dat een rol kan spelen in de presidentsverkiezingen van 2022. De architect van dat alles: Nicolas Sarkozy, oud-president.

5 min leestijd

(Door Freddy de Pauw, oorspronkelijk verschenen op uitpers, Foto By Thesupermat – Own work, CC BY-SA 4.0)

Mediarijk

Lagardère junior erfde van zijn vader het imperium Lagardère waarin enkele media met groot bereik: Europe 1, JDD (Journal du Dimanche), Paris Match, de uitgeverij Hachette, de winkelketen Relay (boeken en krantenwinkels in stations en luchthavens)… Maar Arnaud Lagardère is blijkbaar geen financieel genie en raakte zwaar in de schulden.

De eerste miljardair die zijn oog op het wankele imperium liet vallen, was Bernard Arnault. Hij is de rijkste man van Frankrijk die enkele jaren geleden even trachtte Belg te worden om een beetje belastingen “te ontwijken”. Arnault is de baas van de luxeketen LVMH die in volle covidcrisis gouden zaken doet.

Arnault rekende op Sarkozy, van wie hij ooit getuige was bij zijn eerste huwelijk. Maar de vriendschap is bekoeld, zoals ook de vriendschap tussen Sarkzoy en president Macron is bekoeld. Macron rekent op Arnault om te beletten dat Bolloré, met de steun van Sarkozy, de media van Lagardère inpalmt om die tegen Macron te gebruiken..

Bolloré

Lagardère was dan wel ‘le commanditaire’ – een positie van ongenaakbaarheid, maar met 7,6 % van de aandelen en schulden aan Crédit agricole, was die positie niet houdbaar. . Toen een jaar geleden Bolloré klaar zat om Lagardère of een deel ervan binnen te doen, kwam Arnault snel een deel van Lagardère’s schulden voorschieten. In de hoop met zijn 7%zelf enkele pronkstukken te kunnen binnenhalen in de aanloop tot de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Bolloré had echter 29 % van de aandelen. Hij wou in de eerste plaats de populaire radiozender Europe 1, ook al met het oog op die verkiezingen. Bretoen Bolloré heeft daarbij een duidelijke politieke agenda: ultrakatholiek, reactionair, uiterst-rechts. Zijn Vivendi is een mediagroep met onder meer de Groupe Canal + (met nieuwszender CNews), Havas, Editis, Universal Music Group…

Bolloré kreeg steun van andere aandeelhouders. De beleggersgroep Amber Capital (20%) vond de opbrengst onder Lagardère veel te mager, en ook Qatar dat met zijn soeverein fonds 14 % van de aandelen heeft, was niet tevreden.

Qatar

In september vorig jaar schaarde Qatar zich bij de vijanden van Lagardère. Wetende dat Sarkozy zeer goede banden heeft met Qatar, dat hem ruim vergoedt voor zijn diensten als ‘consultant’, moeten we niet ver zoeken. Sarkozy speelde eerder al een doorslaggevende rol in het toewijzen van het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 aan Qatar. In Frankrijk loopt een onderzoek naar corruptie in deze toewijzing. Terloops, Sarkozy zette als president Afrikaanse staatsleiders onder druk ten gunste van Bolloré, bij voorbeeld om havens uit te baten.

Het is onder Sarkzoy dat de invloed van Qatar in Frankrijk sterk is toegenomen, onder meer door “hulpprogramma’s” in de voorsteden; Qatar is de grote sponsor van de Moslim Broeders wier invloed in sommige Franse voorsteden aanzienlijk is. Lagardère trok in maart nog naar Qatar om de emir tot andere gedachten te brengen, tevergeefs. Sarkozy was hem voor geweest.

Coup

Bolloré, Sarkzoy en Qatar hebben woensdag 28 april samen met Amber Capital een geslaagde coup gedaan. De groep is nu een NV geworden, ‘la commandite’ – die vader Lagardère in 1992 had ingesteld als dam tegen mogelijke vijandige overnames – is opgeheven, zoon Lagardère is niet langer ongenaakbaar.

Hij krijgt in ruil een pak aandelen – ter waarde van 220 miljoen euro, waardoor hij nu 14 % heeft. En de belofte dat er de komende jaren geen ingrijpende wijzigingen komen, iets wat hijzelf wellicht niet gelooft. In de nieuwe groepsleiding heeft hij 3 vertegenwoordigers, Bolloré ook 3, Arnault, Qatar en Amber elk 1. Lagardère mag nog zes jaar de titel van statutair voorzitter dragen, met een jaarloon van 5 tot 6 miljoen met daarnaast de opbrengst van de aandelen en nadien een verzekerd pensioen van vele miljoenen per jaar.

2022

Bolloré heeft met deze operatie politieke oogmerken: volgend jaar een zo rechts mogelijke president in het Elysée krijgen. Het volstaat om te kijken naar CNews om te zien waar hij naartoe wil. De grote vedette van CNews is Eric Zemmour, aangeklaagd wegens onverbloemd racisme.

De CSA (Hoge Raad voor Audiovisuele sector) heeft in maart CNews tot 200.000 euro boete veroordeeld voor een uitspraak van Zemmour over jonge migranten: “Ils sont voleurs, ils sont assassins, ils sont violeurs, c’est tout ce qu’ils sont ! Il faut les renvoyer” (Het zijn dieven, het zijn moordenaars, het zijn verkrachters, dat zijn ze! We moeten ze terugsturen).
Zie Zemmour : https://www.uitpers.be/zemmour-en-haat-naar-kampen-voert/

Met Europe 1 en JDD erbij zou Bolloré dat uiterst-rechts offensief kracht willen bijzetten. Dat betekent niet automatisch steun aan Marine Le Pen van het Rassemblement National. Wat als bij voorbeeld Zemmour, die een grote fanclub heeft, kandidaat wil zijn. Of ex-generaal Pierre de Villiers, een idool van militairen die op coup belust zijn? En wat indien Sarkozy vindt dat hij zelf de enige is die rechts kansrijk kan vertegenwoordigen. Bolloré biedt zijn diensten aan om de rechtse Macron vanuit rechts te verslaan.