Ga naar de inhoud

Twitter-oprichter begon als activist bij indymedia

Al Jazeera heeft zojuist een portret uitgezonden van Evan “Rabble”Henshaw-Plath, een activist uit Californië die in de globaliseringsbeweging is begonnen bij de blokkades tegen de WTO-top in Seattle eind jaren 1990. Hij ontwikkelde later twitter, en legt uit waarom het goed is om ‘ontwerpen te stelen van de kapitalisten’ om activistische communicatie-technologie verder te ontwikkelen.

2 min leestijd

De documentaire van 25 minuten is hier te vinden bij Al Jazeera (gevonden via films for action)

direct:

{youtube}I7TXT9H3MVQ{/youtube}

De hoofdrolspeler zag zichzelf steeds meer werken voor het bedrijfsleven en betrapte zich er op een gegeven moment op dat hij internetsystemen voor olieplatforms zat te ontwikkelen. Dat was het moment dat hij besloot eruit te stappen en terug naar werken voor actiegroepen te gaan (en terug naar de natuur). We zien hem aan het eind van de film op een hackerskamp van de Chaos Computer Club in Duitsland, waar veel mensen tegen teveel inmenging in de wereld van het grote geld (en de grote media) zijn.

Merkwaardig genoeg wordt de Morozov-discussie niet gevoerd (in de film tenminste).  De hoofdrolspeler is een echte ‘believer’ in de macht van sociale media, wat ook geïllustreerd wordt door beelden van de revolutie in Egypte. De negatieve effecten blijven buiten beeld, zowel die op mensen en bewegingen die ernstig gefragmenteerd raken, als de enorme mogelijkheden voor repressie en controle door machthebbers. Hoewel Evan daar wel oog voor moet hebben, want hij stelt zijn kennis nu ten dienste van het project LEAP, dat beveiligingstechnologie ontwikkelt voor riseUp.net

Maar het blijft natuurlijk intrigerend dat de techneuten achter zo’n enorm populair geworden netwerk als twitter, begonnen zijn bij indymedia en txtmob.