Ga naar de inhoud

TV: Huis van Saoud

Drie afleveringen vanaf dinsdag 8 mei 2018, 22.55 uur op NPO 2. Het koninkrijk Saoedi-Arabië is rijk, machtig en heeft veel invloed. Maar de Saoedische koninklijke machthebbers – het Huis van Saoed – worden ervan beschuldigd radicale ideologieën te verspreiden en zelfs gewelddadige extremisten te steunen. De nieuwe kroonprins Mohammed bin Salman (32) heeft gezworen hervormingen in zijn land door te voeren. In de BBC-serie House of Saud komen de uitdagingen waar hij voor staat aan bod.

2 min leestijd

(Bron: Persbericht Human)

Dinsdag 8 mei, 22.55-23.45 uur, NPO 2

Aflevering 1: De grote veranderingen

De nieuwe kroonprins zet zich met grote toewijding in om extremisme te beëindigen en terug te keren naar een gematigde islam. De enorme hoeveelheden contanten en wapens, afkomstig uit Saoedi-Arabië, hebben grote impact gehad in Oost-Europa, India, Syrië en Jemen. De afgelopen jaren werkte Saoedi-Arabië nauw samen met het Westen om terrorisme te bestrijden en nu is er een revolutionaire verandering binnen het koninkrijk beloofd. Het is de vraag of dat zal lukken nu een groeiend conflict met Iran het land midden in de crisis in het Midden-Oosten heeft geplaatst.

Dinsdag 15 mei, 23.15-00.06 uur, NPO 2

Aflevering 2: Kroonprins Mohammed bin Salman vs corruptie

Ter bestrijding van de corruptie hebben de Saoedische machthebbers honderden rijke mensen, waaronder elf leden van de koninklijke familie, vastgezet in een luxueus vijfsterrenhotel. Deze actie markeert een belangrijke breuk met het verleden. Maar zijn de harde maatregelen en massale arrestaties echt alleen bedoeld om de corruptie aan te pakken? Of is het meer een manier van de kroonprins om zijn positie veilig te stellen door elke weerstand tegen zijn opvolging van de troon te elimineren?  De recente repressie zou ook de stabiliteit van Saoedi-Arabië en van de huidige machthebbers zelf in gevaar kunnen brengen.

Dinsdag 22 mei, 22.55-23.45 uur, NPO 2

Aflevering 3: Hervormingen en repressie

Hoe weten de Saoedische koninklijke machthebbers in deze ongekend instabiele periode aan de macht te blijven? Mensen die voor de Saoedische vorsten hebben gewerkt vertellen hoe extreme rijkdom het mogelijk maakte een afgeschermd luxe-leven te leiden. Door de sociale media wordt dat steeds moeilijker. Inmiddels heeft kroonprins Mohammed Bin Salman een programma van sociale en economische hervormingen ingezet. Onder meer door vrouwen toe te staan auto te rijden.

Tegelijkertijd heeft zijn regering onlangs strenge anti-terreurwetgeving ingevoerd. De uitvoering hiervan zien velen als een middel om critici van het regime monddood te maken

Ook zijn er informatiebeveiligingsdeskundigen die zeggen dat de Saoedische overheid geavanceerde methoden gebruikt om sociale media te controleren om afwijkende meningen en interne kritiek van het regime te onderdrukken.

Meer informatie op website Human