Ga naar de inhoud

Schitterende Wilden

Vijf jaar geleden begon in Frankrijk een opstand van ‘ongeorganiseerd volk’ toen de regering de belasting op benzine weer eens wilde verhogen. Ze riepen op om met gele hesjes de meest dichtbijzinde rotonde te komen blokkeren.

2 min leestijd

Het sloeg aan en verspreidde zich over het hele land. Ook extreemrechtse organisaties probeerden er in te ageren, maar werden door oplettende antifascisten er weer uit gewerkt, niet altijd even zachtzinnig. In Nederland werd de ‘beweging’ meteen gekaapt door een stel (aan geenstijl gelieerde) rechtse malloten en dus in de kiem gesmoord.

Maar in Frankrijk liep het gierend uit de klauwen. Het mediacollectief Cervaux Non Disponibles maakte er een documentaire over, Les magnifiques sauvages, om te voorkomen dat het historische beeld over de opstand door de heersende media-macht zou worden bepaald.

Helaas geen ondertitels, dus je moet maar even Frans leren.

Lundi.Am schreef als begeleidende tekst:

5 jaar na de opkomst van de Gilets Jaunes-beweging biedt Cerveaux Non Disponibles een terugblik op deze ongekende opstand.

Met behulp van archiefbeelden en door een stem te geven aan degenen die het van binnenuit meemaakten en aan waarnemers, probeert deze film de kracht van deze strijd voor een betere wereld over te brengen: “Een kans om ons te herinneren hoezeer liefde en vriendschap de belangrijkste drijfveren waren achter dit vreugdevuur.

Begeleidende tekst van de makers:

Wat zullen we ons over een paar decennia herinneren van de Gilets Jaunes? Als we het aan de politiek en de media overlaten, zullen de Gele Vesten de geschiedenis ingaan als een beweging van wilden die alles vernielden zodat ze goedkoper konden rijden. Een nevenverschijnsel, zeker spectaculair, maar een die geen stempel zal drukken op de samenleving.

Maar we weten dat de werkelijkheid heel anders is. En omdat er nog tijd is om onszelf daaraan te herinneren, geeft deze film een stem aan enkele van de tienduizenden prachtige wilden die, van binnenuit of als toeschouwer, deze strijd voor een betere, humanere, eerlijkere, echt democratische wereld hebben meegemaakt. Het is een kans om ons te herinneren hoezeer liefde en vriendschap de belangrijkste drijfveren waren achter dit vreugdevuur.

Les Magnifiques Sauvages is gratis beschikbaar op alle platforms van Cerveaux Non Disponibles ter gelegenheid van de 5e verjaardag van een van de belangrijkste volksopstanden in meer dan een eeuw. De film is ook gratis beschikbaar voor vertoningen. Neem per e-mail contact met ons op voor een verzoek.