Ga naar de inhoud

Remember December, en Alex en Clem

Op 6 december 2008 werd de 15-jarige Alex (Alexandros Grigoropoulos) door een politie-agent doodgeschoten in Athene. Het was een koelbloedige moord, de politie in de opstandige buurt Exarchia waar het gebeurde was in een soort voortdurende staat van oorlog tegen de lokale bevolking.

2 min leestijd

Wat volgde was een woedende reactie van eerst bewoners van Exarcheia, en vervolgens andere buurten in Athene en andere plekken en tot ver over de grens. Een explosie van woede en solidariteit die lang doorrolde.

(wikipedia)

De film hieronder is een amateur-documentaire die door de maakster nooit is afgemaakt. Zij liet de film achter toen ze zelf in 2013 “haar leven achterliet”. In de aftiteling is te lezen hoe ze toen net opnames had gemaakt van een schoonmaakster die actief was in de vakbond van schoonmakers en zwaar gewond raakte toen ze met zuur werd overgoten.

{youtube}zGzFDbvWVns{/youtube}

Bij de video lezen we de mededeling:

Deze documentaire is geschoten door Clem, een Franse kameraad die destijds in Athene verbleef, in het bezette Skaramanga. Helaas verliet Clem in 2013 plotseling haar leven en liet de film zo achter kort voor de definitieve versie die ze haar wilde geven.

a03 17285283De mensen in Griekenland en Frankrijk waren echter van mening dat de film als zodanig gezien kon worden, en wij geloven dat de film van bijzondere waarde is omdat het origineel materiaal is dat geen tegenhanger heeft van de gebeurtenissen van december, gefilmd door en voor de beweging. In de zomer van 2010, toen de herinneringen aan de opstand van december nog vers in ons geheugen en onze ziel lagen.

Dus na enige tijd hebben we de ondertitel afgewerkt en aan het einde een toelichting toegevoegd over Clem en het verloop van deze film.

De titel die we besloten hebben aan de film te geven is de slogan “Als we sneller gaan, komen we samen verder”, wat een van Clem’s favoriete leuzen was.

Kameraden, enkele vrienden van Clem….

Naschrift globalinfo: De politieagent die de dodelijke schoten op Alex loste, Epaminondas Korkoneas, werd aanvankelijk wegens “doodslag met bewust doel om letsel te veroorzaken” tot levenslag veroordeeld, maar later tot 13 jaar celstraf veroordeeld en in juli 2019 vrijgelaten…