Ga naar de inhoud

Reading Anarchism / Yours In Solidarity

Karl Krueger was een bekende verschijning bij uiteenlopende linkse manifestaties en demonstraties, waar hij vaak aanwezig was met een bakfiets met anarchistische literatuur. Ook onderhield hij uitgebreide correspondentie met anarchistische personen in binnen- en buitenland. In 1999 overleed hij onverwacht in zijn huis in Den Haag. Zijn persoonlijke archief is daarna aan het IISG geschonken. Nu heeft kunstenares Nicoline van Harskamp met behulp van Karl’s correspondentie een tentoonstelling gemaakt die in het Amsterdamse NASA te zien is. De tentoonstelling wordt zaterdag 9 maart geopend, en gaat vergezeld van een uitgebreide programma aan leesbijeenkomsten van anarchistische teksten.

3 min leestijd
yis_bw

(Met dank aan libertaire orde en NASA)

Op  zaterdag 9 maart om 21.00 vindt te Amsterdam de opening plaats van de Statement tentoonstelling Yours in Solidarity van Nicoline van Harskamp. Zij woont en werkt in Amsterdam. Ze is docent bij de afdeling Fine Arts van het Sandberg Instituut, Amsterdam. De tentoonstelling loopt van 10 maart tot 19 mei 2013.

In het kader van deze tentoonstelling vindt, eveneens in Amsterdam, een serie Reading Anarchism sessies plaats, waarin de geschiedenis van de anarchistische theorie wordt bekeken. De Reading Anarchism lopen van 13, 20, 27 maart | 3, 10, 17 & 24 april | 1 mei | allen 19.30 – 21.30 tot en met 17 mei | 12.00 – 18.00. Bezoekers informatie, zie hieronder.

Tentoonstelling Yours in Solidarity

Het uitgebreide kunstproject Yours in Solidarity ging in 2010 van start en is bij NASA voor het eerst in complete vorm te zien. Het project beschrijft de recente geschiedenis van het anarchisme aan de hand van het correspondentie archief van de in 1999 overleden Nederlandse anarchist Karl Max Kreuger, dat bewaard wordt in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.

cafe1

Van 1988 tot 1999 correspondeerde Kreuger met ongeveer 400 anarchisten over de hele wereld. Nicoline van Harskamp reconstrueerde de levensverhalen van 60 van hen, aan de hand van hun briefcitaten en handschriftanalyses. Samen met acteurs van dezelfde huidige leeftijd en nationaliteit, schreef de kunstenaar een volledig geënsceneerde bijeenkomst, waarin zij suggereert wat er zou gebeuren als de brievenschrijvers elkaar vandaag zouden ontmoeten. Het resulterende werk is een installatie met aantekeningen van Nicoline van Harskamp, video-documentatie van werksessies met acteurs en een driekanaals video-installatie.

Net als in andere recente werken als New Latin (2010) en Any other Business (2009-2012), gaat Nicoline van Harskamp in op de kracht van het gesproken woord bij het vormgeven van ideeën en persoonlijke ideologieën. Yours in Solidarity brengt tegelijk een keerpunt binnen het neoliberalisme in kaart, dat na 1989 ontstond ten gevolge van de ondergang van het naoorlogs idealisme.

De tentoonstelling refereert ook aan het antiautoritaire karakter van veel hedendaagse protestbewegingen, en aan het feit dat kritiek op het kapitalisme gemeengoed lijkt te worden. Het werk, vernoemd naar een veel gebruikte anarchistische ondertekening, engageert talrijke anarchistische theorieën en verwijst naar paradoxale termen als scepticisme en dogmatisme; affiniteit en identiteit; directe actie en symbolische actie.

Reading Anarchism

Gedurende de tentoonstellingsperiode vindt elke woensdagavond Reading Anarchism plaats en in de laatste week van de expositie is er een volle leesdag. Gasten met een affiniteit voor het onderwerp bereiden een presentatie voor over een boek of artikel uit het online archief met anarchistische teksten, klik HIER.

Speech

Reading Anarchism moedigt het publiek aan om dezelfde teksten te lezen voor of na bijwoning van de avond. De namen van de gasten en hun geselecteerde boektitels worden online en in de tentoonstellingsruimte aangekondigd. Alle titels zullen beschikbaar zijn als gelaserprinte boekjes bij NASA en kunnen gratis worden gedownload. [Overgenomen uit het persbericht; ThH]

Bezoekersinformatie:

Openingstijden tentoonstelling | Dagelijks 12.00 – 22.00

Toegang 4,50 EUR | Gereduceerd 2,50 EUR

Reading Anarchism | 13, 20 & 27 maart | 3, 10, 17 & 24 april | 1 mei | Allen 19.30 – 21.30 | Toegang gratis | 17 mei | 12.00 – 18.00 | Toegang 7,- EUR.

Ga voor meer informatie over de kunstenaar, klik HIER.

Meer informatie over de tentoonstelling, Reading Anarchism, de data, de gastsprekers en de literatuur vindt u op www.nasaonline.net.

New Art Space Amsterdam (NASA) | Arie Biemondstraat 105 – 113 | NL – 1054 PD Amsterdam

Telefoon: 00 31 (0)20 427 5951 |  of  info@nasaonline.net.