Ga naar de inhoud

Raoul Vaneigem: De Bestemming

Hierbij (de link naar de pdf van) het boek De Bestemming van Raoul Vaneigem, vertaald naar het Nederlands.

3 min leestijd

(Door Raoul Vaneigem, vertaling door Geert Carpels, foto door Thien (protesten tegen noodtoestand na studentenprotesten in Quebec in 2012) CC2.0/Flickr)

Commentaar van de vertaler:  De bestemming De la destinée, 2015, le cherche midi, 237 blz. Een meesterwerk wat mij betreft. Het begint (de Prolegomena) met een samenvatting van al de inzichten en analyses die hem tot het project brachten van een maatschappij bevrijd van de onderdrukking van de handelsbeschaving.

Een halve eeuw boeken en teksten zijn als het ware samengebald in deze 83 blz. De echte krachttoer volgt in de vier volgende hoofdstukken waarin, gebaseerd op een oplettende zelfbeschouwing, begrippen als het existentiële labyrint, de alchemie van het ik, begeerte en intentionaliteit, wezensdrang en levensstijl worden geïntroduceerd en uitgewerkt tot wat ook een handboek voor de zelfontplooiing of voor de constructie van momenten en situaties zou kunnen zijn.

Raoul mag dan wel geen beeldhouwer zijn, hij geeft hier zijn wezen gestalte en we krijgen een hands-on inkijk in dat proces. Mijn voorkeurcitaat heb ik in dit boek gevonden: Het is de liefde voor het leven die leven geeft aan de liefde.

De bestemming (pdf)

(Voorwoord en inhoudsopgave:)

De bestemming

Raoul Vaneigem, De la destinée, 2015, Le cherche midi

Voor Eléni, haar liefde geeft mijn bestemming haar vervulling.

Achter elk vensterglas ligt een bestemming op de loer, achter elke deur gebeurt iets menselijks …

(Stefan Zweig, Het steegje bij maanlicht)

Achterflap

Het stadium van verloedering waarin een beschaving terecht komt die door de mens en tegen de mens is gemaakt, verraadt het bedrog van een systeem dat werd gebouwd op de inversie van de mens en van het leven. Iedereen is nu geroepen, met zijn specificiteit van menselijk wezen, een potentieel aan creatie te herontdekken dat het geloof in zijn statuut van slaaf hem ervan weerhield op te eisen.

Lot en bestemming staan tegenover elkaar. Lekenversie van de Voorzienigheid wordt het lot gelijkgesteld met het toeval, met de fataliteit, met de noodzaak, er wordt niet aan ontkomen. De bestemming brengt de creatieve mogelijkheden van de mens ten uitvoer, in zijn wording van menselijk wezen, in zijn mogelijkheid zichzelf te scheppen en weer opnieuw de wereld te maken. Tegendraads van de mechanismen van het functionele en het gerentabiliseerde lijf, neigt de bestemming ernaar voorrang te geven aan het lichaam dat wordt bewogen door een vitale energie die gedurende eeuwen werd opgezogen om te worden getransformeerd in arbeidskracht.

Het opbouwen van de eigen bestemming maakt de realiteit van een authentiek leven waar, bevrijd van de toestand van overleven waar het vegeteerde. Alles wijst op een beschavingsmutatie naar een maatschappij waar het aan ons is om het gedrag van de predator uit te roeien door de voorrang in te stellen van het leven en van het menselijke bewustzijn. (RV)

Inhoud

1 Prolegomena

2 Het existentiële labyrint is het parcours van het gealiëneerde bewustzijn

3 Het menselijke bewustzijn en de alchemie van het ik

4 Begeerte en intentionaliteit

5 De wezensdrang van het mensworden, houdt het einde in van het perspectief van de dood en het ontluiken van een levensstijl.

De bestemming (pdf)