Ga naar de inhoud

Raoul Vaneigem Aangewakkerd door het Leven

Raoul Vaneigem is een onophoudelijke stroom diepe gedachtes en provocerende ideeën over leven en verzet. Er is nu een nieuwe tekst van hem vertaal in het Nederlands en online beschikbaar.

2 min leestijd

(Foto: Thien (algehele opstand in Quebec in 2012) CC2.0 Flickr)

De vertaling is van Geert Carpels, en het boekje van 76 paginas is (als pdf en als issuu online bladerwerk) opgemaakt door Thomas van Dark Roast.

De tekst begint met een ode aan de Franse Gele Hesjes (niet de door extremrechts gekaapte versie in Nederland) die het land op hun kop hebben gezet en Macron ‘en zijn systeem’ de wacht aan hebben gezegd. Vervolgens beschrijft Vaneigem hoe en waarom we niet ons hele leven moeten zitten wachten op de dood, maar juist moeten leren te leven en de vrijheid in solidariteit moeten grijpen om wat van dat leven te maken.

Hoewel hij daar zelf niets van wil weten, is Raoul natuurlijk een legendarische activistische denker, die al in 1961 de Situationisten hielp oprichten en daar gedachtes en teksten lanceerde als het Handboek voor een Jonge Generatie (zie hier de Franse versie, in het Engels verschenen onder de prachtige titel: The Revolution of Everyday Life) maar vooral meehielp om de vrolijke opstand van Mei 1968 uit te doen breken.

Over de jongste tekst laat Raoul onze vertaler weten:
“Je kan je niet inbeelden hoezeer ik ervan droom dat gepersonaliseerde en duidelijke versies zoals de jouwe rondgaan en zich verspreiden. Want het is op het individuele eigen-maken van de nieuwe ideeën dat ik het project bouw van een werkelijk menselijke samenleving. Het laat me koud dat sommigen zich op mijn naam beroepen, ik ben geen auteur, ik voel me eerder een procreator (procréateur) net zoals iedereen het in zich heeft dat te zijn.” ‘

Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u komend jaar op de barricades tegen staat en kapitaal aan te treffen…