Ga naar de inhoud

Première film CHTO DELAT over Zapatistas en hun sporen

Op woensdag 9 juni vindt de online première plaats van een film gemaakt door de Russische kunstenaarsgroep CHTO DELAT over Zapatistas en hun sporen die overal in de wereld terecht zijn gekomen. 9 Jun 2021 20:00 – 21:30

4 min leestijd

(Vertaling, door globalinfo.nl van de aankondiging op de website van Framer Framed, English version)

Over de voetafdrukken, wat we in onze zakken verbergen en andere schaduwen van hoop

Framer Framed en State of Concept in Athene nodigen u graag uit voor een online première van de film ‘About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope’ van het activistische Russische collectief CHTO DELAT, gemaakt als onderdeel van het publieke programma van hun solotentoonstelling in Athene. De film gaat gelijktijdig in première op 9 juni om 20:00 voor Nederland en 21:00 voor Griekenland en St. Petersburg via het YouTube-kanaal van Framer Framed.

De 84 minuten durende film is het resultaat van CHTO DELAT’s experiment met het integreren van belangrijke teksten van Zapatista woordvoerder Subcomandante Marcos in het onderwijsproces van het leren van de Griekse taal. Samen met een college van architect Stavros Stavrides in de Open School voor Migranten in Piraeus, waarin hij de sterke relaties tussen de Zapatista beweging en politiek activisme in Griekenland beschreef, creëerde dit proces een nieuw paradigma van leren – ergens tussen echte en denkbeeldige concepten.*

De voorstelling waarop de film zich richt integreert twee verhaallijnen: de eerste is gebaseerd op teksten geschreven door de Zapatistas, waarin Durito (een fictief keverfiguur) metaforisch de voornaamste sociopolitieke ideeën van de beweging beschrijft. De tweede is gebaseerd op de persoonlijke geschiedenissen van deelnemers aan de Open School van Piraeus, vluchtelingen die vanuit verschillende delen van de wereld naar Griekenland zijn gekomen. De leerlingen werkten nauw samen met Stathis Markopoulos, een poppenmaker, regisseur en poppentheaterprofessional (Ayusaya Puppet Theatre), die hen vertrouwd maakte met de basismethoden van schaduwtheater. Hun samenwerking resulteerde in de productie van een voorstelling als een finissage van dit project. Lees meer over het proces.

In deze film ziet men hoe werkelijkheid en fictie door elkaar lopen en hoe onze verbeelding ons het vermogen geeft om de wrede beperkingen van onze wereld te overwinnen, waardoor een schaduw van hoop ontstaat. Tenslotte reflecteert de film in belangrijke mate op de moeilijkheden van het leren en de culturele productie tijdens de pandemie, en hoe we omgaan met de wrede beperkingen die ons worden opgelegd.

Meer informatie:

CHTO DELAT werd begin 2003 in St. Petersburg opgericht door een werkgroep van kunstenaars, critici, filosofen en schrijvers uit St. Petersburg, Moskou en Nizjni Novgorod met als doel politieke theorie, kunst en activisme samen te voegen. De naam van de groep, die betekent ‘wat moet er gebeuren’, is ontleend aan een roman van de Russische 19de-eeuwse schrijver Nikolaj Tsjernysjevski.

State of Concept Athens is de eerste non-profit instelling voor hedendaagse kunst met een permanente locatie en een jaarlijks programma in Griekenland. Het werd in 2013 opgericht door kunstcriticus en curator iLiana Fokianaki en is gevestigd in de wijk Koukaki in het centrum van Athene. Het is een onafhankelijk platform dat de waardering voor lokale en internationale hedendaagse kunst en de groei van artistieke en curatoriële praktijken bevordert.

De Piraeus Open School for Migrants is een op vrijwilligers gebaseerde vereniging die werkt aan onderwijs en opleiding ter ondersteuning van de culturele vooruitgang van immigranten, vluchtelingen en kwetsbare sociale groepen in Griekenland.

Opmerkingen

*Deze film maakt deel uit van het lopende project “Langzame oriëntatie in Zapatisme” dat weergeeft hoe de ideeën van het Zapatisme verschillende gemeenschappen buiten Chiapas hebben beïnvloed. Het eerste deel werd gerealiseerd in Rusland en het tweede deel in Italië.

About the footprints, what we hide in the pockets and other shadows of hope is tot stand gekomen in samenwerking met de Open School voor Migranten in Piraeus (Athene, GR) en gecoproduceerd door State of Concept Athens, Framer Framed Amsterdam en Momentum.

Deelnemers: Aidim Joymal, Aicha Elouarma, Mua A.Mungu, Madalina Manaila, Osman Mohammed Ahmed, Μohammad Jumanne Kisesa, Umer Muhammad.

In opdracht van Framer Framed en State of Concept Athens werd de film gemaakt als onderdeel van het publieke programma van CHTO DELAT’s solotentoonstelling When the roots start to move and get lost in State of Concept Athens, die in september 2020 werd geopend.

Links