Ga naar de inhoud

podcast serie ‘als de overheid faalt’ (vanaf 10 juli)

Als de overheid faalt is de parlementaire enquête het aller gewichtigste instrument om geheimen bloot te leggen, politieke consequenties te trekken én om wanneer het stof is neergedaald: aanbevelingen te doen zodat het nooit weer gebeurt.

2 min leestijd

(Bron: website VPRO)

In deze OVT-zomerserie analyseren Michal Citroen en Jos Palm met ooggetuigen, klokkenluiders en historici parlementaire enquêtes uit het verleden en de toekomst. Leert de overheid van haar fouten?

Luister tussen 10 juli en 31 augustus naar ‘als de overheid faalt’, elke zondagochtend 10.15 in OVT op NPO Radio 1 en in de OVT-podcast. Na uitzending vind je alle afleveringen onderaan deze pagina.

Drie keer gaan we in de nabije toekomst zien hoe zo’n parlementaire enquête werkt. Want de Tweede Kamer besloot het beleid inzake Corona, Gaswinning in Groningen en fraudebestrijding zoals in de Kindertoeslagenaffaire te onderzoeken en achteraf te controleren. Drie keer in korte tijd is ongebruikelijk, maar toch kent de geschiedenis kent vele momenten wanneer de overheid ook te kort schoot.

Wat voor lessen zijn er van deze fouten geleerd, wat voor oplossingen zijn bedacht, wat moet voorkomen worden? Wanneer heeft een parlementaire enquête zin, en wat zijn de valkuilen?

OVT blikt deze zomer terug op 7 historische parlementaire enquêtes. 7 keer nemen Michal Citroen en Jos Palm die falende overheid onder de loep. Met ooggetuigen, historici, klokkenluiders, journalisten die misstanden onthulden, voormalig ministers en voormalig commissieleden. In de laatste aflevering kijken ze naar de 3 enquêtes die eraan komen.

10 juli: #1 Arbeidsomstandigheden 1887
met Dirk Jan Wolffram, Dennis Bos, Kustaw Bessems

17 juli: #2 Oorlogsenquête
met Peter Romijn en Chris van der Heijden

24 juli: #3 RSV-enquête
met Robert Jan Blom, Arie van der Hek en Jan Schoenmakers

31 juli: #4 IRT-enquête
met Andre Rouvoet, Winnie Sorgdrager en Bart Middelburg

7 augustus: #5 Bijlmermeer vliegramp
met Nizaar Mkdoembaks, Rob van Gijzel en Vincent Dekker

14 augustus: #6 Bouwfraude
met Ad Bos, Jos van Dongen en Peter Rehwinkel

21 augustus: #7 Srebrenica
met Bert Bakker, Frank Westerman en Eelco Runia

28 augustus: #8 De enquêtes van nu
met Kustaw Bessems, Chris van der Heijden en Rob van Gijzel

Podcasts zijn na de uitzending op de website terug te vinden