Ga naar de inhoud

NRC over Bolkestein-richtlijn

De richtlijn Bolkestein van de EU wordt door vakbonden en basisbewegingen al lange tijd met angst en walging aanschouwd. Nu heeft ook NRC-Handelsblad er een artikel over geschreven.

2 min leestijd
Placeholder image

NRC-Handelsblad kwam gisteren (vrijdag 4 maart) met een uitvoerig verslag van de stand van zaken in Brussel betreffende de dienstenrichtlijn. De berichtgeving, van de hand van Hans Buddingh’, opende op de voorpagina met de kop “EU-ruzie over vrij dienstenverkeer”. Volgens het bericht is er ernstige verdeeldheid over de “omstreden liberalisering van het dienstenverkeer in de Europese Unie”.
Een en ander zou met name op te maken zijn uit bitse opmerkingen van EU-commissaris McCreevy (interne markt) op een persconferentie. McCreevy beschuldigde college-commissarissen ervan “met twee kanten van hun mond te praten”, hoe dat er dan ook uit mag zien.

Lidstaten als Frankrijk en Duitsland zouden de liberalisering zwaar onder vuur hebben genomen, evenals vakbonden en het Europees Parlement. Chirac schijnt bang te zijn dat het thema dermate op gaat spelen dat dat het referendum over de EU-grondwet negatief zou kunnen beinvloeden. Het artikel, dat op pagina 15 uitvoerig verder gaat onder de kop “Dienstenrichtlijn ‘Frankenstein’ onder vuur”, beschrijft ook de bezwaren (“sociale dumping”). Het bericht eindigt met de voorspelling dat de commissie waarschijnlijk op bepaalde kleine punten aan de critici zal willen toegeven, in een poging van de oppositie verlost te worden. “Commissaris McCreevy maakte gisteren ook duidelijk dat hij een liberaal blijft. Hij zei geen dienstenrichtlijn te willen “die het papier niet waard is waarop het gedrukt is”.

Hoe dan ook: flink gerommel in het Brusselse dus, en eindelijk wat berichtgeving in de media over dit belangrijke thema.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)