Ga naar de inhoud

# NoG20 Hamburg 2017: Escalatie in plaats van politiek?

De dynamiek van geweld in de context van de G20-protesten in Hamburg 2017. Presentatie onderzoeksproject en debat op 18 oktober in Berlijn.

2 min leestijd

(Bron: aankondiging door RLS, foto: montecruzfoto cc/flickr, vertaling globalinfo.nl (wordt donateur!)

De gebeurtenissen rond de G20-top in juli 2017 hebben een zware stempel gedrukt. Wat men zich herinnert is niet het “Festival van de democratie” dat door de binnenlands senator werd afgekondigd, maar vooral beelden van geweld: de gewelddadige verstoring van de “Welcome to hell” -demonstratie door de politie, de zwart vermomde groep die auto’s in Altona in brand steekt en straatgevechten in het Schanzenviertel, Ze zijn het onderwerp van een gepolariseerd openbaar debat.

Het tussen december 2017 en juli 2018 uitgevoerde onderzoeksproject “Mapping # NoG20”, dat gesponsord werd door onder andere de Rosa Luxemburg Foundation, is een eerste stap in de wetenschappelijke evaluatie van de gebeurtenissen. Het discussie-evenement maakt gebruik van de publicatie van het projectrapport “Eskalation: Dynamiken der Gewalt im Kontext der G20-Proteste in Hamburg 2017” ( “Escalatie: dynamiek van geweld in de context van de G20-protesten in Hamburg 2017”) als een gelegenheid om te kijken naar de gebeurtenissen en hun betekenis voor politiek protest, politiestrategieën en de sociale omstandigheden van geweld vanuit een sociaalwetenschappelijk oogpunt. Tegelijkertijd moet dit ook strategisch en zelfkritisch vanuit een linkse invalshoek worden besproken – over gewenste beelden van protest, de ambivalente rol van strijdbaarheid en wat politiek van de G20-protesten over blijft.

Projectpresentatie “Mapping # NoG20”:

Stephanie Schmidt (Cultural Anthropologist & Police Researcher, University of Jena and Institute for Protest and Movement Research – ipb) en Dr. med. Dr. Peter Ullrich (socioloog, protest- en politieonderzoeker, TU Berlin en ipb)

Vervolgens een paneldiscussie met:

  • Corinna Genschel (Kontaktstelle Soziale Bewegungen fractie DIE LINKE im Bundestag, medeorganisator protesten)
  • Prof. Dr. Dieter Rucht (ipb, adviesraad onderzoeksproject)
  • Elke Steven (Organisator demonstratieobservatie G20)
  • Dr. Dr. Peter Ullrich
  • Stephanie Schmidt
  • Gespreksleiding: Dr. Thomas Sablowski (Rosa-Luxemburg-Stiftung, medeorganisator van de alternatieve top voor mondiale solidariteit)

Een evenement in samenwerking met het Instituut voor Protest en Bewegingsonderzoek (ipb) en het Centrum voor Technologie en Samenleving (ZTG) van de TU Berlijn.
Mediapartner: dagblad Neues Deutschland

Meer informatie, teksten en het onderzoeksrapport voor download: g20.protestinstitut.eu

Plek evenement
Rosa-Luxemburg-Stiftung
Salon
Franz-Mehring-Platz 1
10243 Berlin
Tijd:
18.10.2018, 19:00 – 21:30 uur