Ga naar de inhoud

Noam Chomsky: wij zijn allen ‘American Sniper’

Noam Chomsky ziet de verklaring voor de populariteit van de film ‘American Sniper’ van Clint Eastwood in de geruststelling die de film biedt. “Deze film helpt ons te begrijpen waarom het zo gemakkelijk is om de meest extreme terroristische moordcampagne van de moderne geschiedenis te negeren.”

3 min leestijd

(De vertaling is oorspronkelijk verschenen bij DeWereldMorgen illustratie screenshot WGBH Forum network)

Tijdens een lezing in Cambridge, Massachusetts, op 23 januari las Chomsky een recensie van de krant The New York Times voor, die vol lof was over de film. Deze recensie begint met het beledigen van “intellectuelen, die zich bezig houden met het keuvelen over ongekende kunstdrama’s, terwijl de alledaagse Amerikaan in massa kwam opdagen voor een patriottische, pro-familie film die alle bezoekersrecords verbrak tijdens zijn openingsdagen”.

Chomsky vroeg zich luidop af: “Wat was deze patriottische, pro-familiefilm die de alledaagse Amerikaan zo fascineert? Wel, die gaat over de meest dodelijke sluipschutter in de Amerikaanse geschiedenis, een kerel genaamd Chris Kyle, die beweert dat hij zijn vaardigheden had gebruikt om honderden mensen in Irak te vermoorden.”

“Kyle’s eerste moord was een vrouw die blijkbaar de straat inliep met een granaat in haar hand terwijl de mariniers haar dorp aanvielen. Kyle beschrijft hoe hij haar vermoordde met één enkel schot: (Chomsky citeert Chris Kyle) ‘Ik haatte de vervloekte wilden die ik aan het bevechten was. Wild, verachtelijk, slecht – dat is wat we aan het bevechten zijn in Irak. Dat is waarom veel mensen, mijzelf inclusief, deze vijanden wilde beesten noemen. Er was geen enkele andere manier mogelijk om te beschrijven wat we daar tegenkwamen’.”

Chomsky citeerde ook het weekblad The New Yorker dat de film prees met volgende bewoordingen “Het was geweldig, het hield zich aan de cinematografische waarden… het was goed gemaakt.” Aan de andere kant van het spectrum was er Jeff Stein van het weekblad Newsweek, een voormalige Amerikaanse inlichtingenofficier. Hij noemde de film verschrikkelijk.

Chomsky citeerde dat Stein zich in zijn recensie een bezoek herinnerde aan een “clubhuis voor sluipschutters”, waar “op de muren van de bar zwart-op-wit nazi SS-kentekens en andere symbolen van de Wehrmacht (het Duitse leger) hingen. De sluipschutters van de marine identificeerden zich duidelijk met de scherpschutters van ’s werelds meest beruchte moordmachine (het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog), in plaats van met hun eigen troepen”.

“Chris Kyle beschouwde zijn eerste moordslachtoffer als een terrorist – een vrouw die in de straten van haar eigen dorp was – maar dat kunnen we niet wijten aan de mentaliteit van één enkele psychopathische moordenaar. We maken allemaal uit van dezelfde groep mensen als het gaat over het tolereren of verzwijgen van het officiële beleid.”

“Deze sluipschuttersmentaliteit helpt ons te begrijpen waarom het zo gemakkelijk is om wat overduidelijk de meeste extreme terroristische campagne van de moderne tijden is, zo niet in de hele menselijke geschiedenis, te negeren – deze wereldwijde moordcampagne van Obama, deze drone-campagne, die officieel gericht is op het vermoorden van mensen die er alleen van verdacht worden ons misschien ooit kwaad te willen berokkenen.”

Chomsky gaf het publiek de raad om in plaats van de film een aantal van de uitgeschreven rapporten van drone-operatoren te lezen. Hij noemde die “schrijnend” omwille van de mensonterende manier  waarop ze praten over de mensen die het doelwit op hun computerschermen zijn.

De implicatie is volgens Chomsky duidelijk en huiveringwekkend. Zijn we allen minstens stilzwijgend Amerikaanse sluipschutters?

Dit is een samenvatting en vertaling van het artikel Chomsky Blasts ‘American Sniper’ and the Media that Glorifies It door Bavo Vanoost.

De volledige commentaar van Noam Chomsky:

{youtube}5X30Gkp9FVs{/youtube}