Ga naar de inhoud

Nieuwe kaart ISDS-zaken gelanceerd

Bilaterals.org en Friends of the Earth International hebben samen een nieuw instrument ontwikkeld om sociale bewegingen, onderzoekers, journalisten en beleidsmakers te helpen bij het analyseren van de impact van het mechanisme voor geschillenbeslechting tussen investeerders en staten (ISDS) in handels- en investeringsovereenkomsten: de ISDS zaken-kaartzaken-kaart. De kaart wordt gehost op het ISDS-platform op bilaterals.org, een collectief initiatief van talrijke organisaties.

2 min leestijd

(Bron: Bilaterals.org, vertaling globalinfo.nl, dringend op zoek naar donateurs)

De ISDS-zaken-kaart is een interactief instrument dat 60 belangrijke ISDS-zaken wereldwijd samenbrengt. Het geeft een korte samenvatting van elke zaak, met links naar meer informatie. ISDS is de laatste jaren zichtbaarder en controversiëler geworden. Maatschappelijke groeperingen, vakbonden en zelfs sommige regeringen hebben zich ertegen gemobiliseerd, omdat het een parallel rechtssysteem creëert waarmee transnationale ondernemingen landen waar ze investeren kunnen aanklagen, met alle schade van dien voor de lokale bevolking.

Wij willen graag de volgende organisaties bedanken voor hun steun en/of voor het leveren van essentieel onderzoek en casestudies om deze kaart samen te stellen: Transnational Institute, Corporate Europe Observatory, Public Citizen, Indonesia for Global Justice, Focus on the Global South, Friends of the Earth Europe, IA Reporter, International Institute for Sustainable Development en UNCTAD.

ISDS is een belangrijk kenmerk van bilaterale investeringsverdragen en veel vrijhandelsovereenkomsten, ISDS beschermt investeerders tegen wet- of regelgeving die van invloed kan zijn op hun verwachte winsten. Het mechanisme is gebruikt om overheidsbeleid, zoals sociale en milieuregelgeving, te ondermijnen. De geschillen worden voorgelegd aan particuliere arbitragepanels, niet aan openbare rechtbanken. Zij brengen de nationale begrotingen in gevaar, aangezien de uitspraken ten gunste van investeerders gemiddeld honderden miljoenen dollars bedragen, oplopend tot enkele miljarden.

Deel dit nieuws en gebruik de site en laat het ons weten als u opmerkingen hebt: news@isds.bilaterals.org. Wij streven ernaar de kaart regelmatig bij te werken en stellen elke inbreng op prijs. Stuur ons alle recente ISDS-gevallenstudies die u hebt, zodat wij ze aan de kaart kunnen toevoegen.