Ga naar de inhoud

Nieuwe film over G8-bloedbad Genua

Op de vijfde verjaardag van de dood van Carlo Giuliani zal er een nieuwe film uitgebracht worden over het politiegeweld tijdens de G8-top in Genua in juli 2001. De film is een uitgebreide versie van materiaal dat al voor een eerdere videoproductie onder de titel “Legittima Difesa” werd uitgebracht.

1 min leestijd
Placeholder image

In de nieuwe uiteindelijke versie van “Legittima Difesa” wordt de stelling ingenomen dat een politie-eenheid de vreedzame (en van tevoren aangemelde) demonstratie van de Tutte Bianchi (Witte Overals) op de Via Tolemaide aanviel, zonder bevel daartoe van hogerhand. De demonstranten werden door ladingen traangas in het nauw gedreven en hadden geen andere mogelijkheid dan zich te verdedigen. In het verloop van deze confrontaties werd Carlo Giuliani vervolgens doodgeschoten.

De film (in het Italiaans) kan hier gedownload worden:
avi-file (als het niet lukt: plak de URL dan handmatig in de website van supportolegale. Een korte Italiaanse tekst over de film vind je hier.

De film is gemaakt door de groep Segretaria Legale uit Genua. Deze groep ondersteunde de afgelopen jaren getuigen en advocaten in rechtszaken tegen de politie wegens hun daden tijdens de G8-top. Bovendien werkt de groep voor 25 Italiaanse demonstranten die aangeklaagd zijn.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Gipfelsoli.)