Ga naar de inhoud

New Economics Foundation leestips 2020

De Britse New Economics Foundation heeft een lijst gemaakt met haar beste stukken van het afgelopen jaar. De links voeren naar Engelstalige stukken die (nog) niet vertaald zijn. Als je bepaalde stukken graag in Nederlandse vertaling zou willen lezen, laat het dan even weten.

4 min leestijd

(Bron: website NEF, vertaling globalinfo.nl, illustratie Eva Bee/NEF)

We zijn echt trots op het werk dat NEF dit jaar heeft gedaan, vaak onder zeer uitdagende omstandigheden. Met dit in het achterhoofd hebben we een leeslijstje samengesteld van een aantal van onze belangrijkste en meest interessante producties, voor u om te verteren tijdens de feestdagen. Van de toename van het aantal leden van de vakbond dit jaar tot de impact van het neoliberalisme op onze geestelijke gezondheid, we hopen dat u veel plezier beleeft aan deze selectie van NEF-werk.

A safety net for all (Een vangnet voor iedereen)

De lockdown en de pandemie hebben een recordaantal mensen naar een universeel krediet gedwongen. In plaats van te vertrouwen op ons versleten socialezekerheidsstelsel, schreef Sarah Arnold over hoe een minimuminkomensgarantie ervoor zou zorgen dat niemand door de mazen van het net valt.

Self-isolation is a luxury that gig economy workers can ill afford (Zelf-isolereing is een luxe die de arbeiders in de gig-economy zich slecht kunnen veroorloven)

Dit jaar is ons verteld dat we thuis moeten blijven om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar voor onzekere werknemers, zoals degenen die werken in de gig economie, is dit misschien geen optie, schreef Aidan Harper in the Guardian.

Lockdown has awoken the sleeping giant in our workplaces: union power (Lockdown heeft een slapende reus doen ontwaken op onze werkplekken: vakbondsmacht

Tijdens de coronaviruscrisis is het aantal mensen dat zich bij een vakbond aansluit sterk toegenomen. Dit is een unieke kans om een eenheid op te bouwen, schreef Rebecca Winson in the Guardian.

How the government abandoned the self-employed (Hoe de regering de zelfstandige werkers in de steek heeft gelaten)

Na jarenlang zelfstandig ondernemerschap toe te staan om veilig en goed betaald werk te vervangen, heeft de overheid de zelfstandigen tijdens deze crisis prompt in de steek gelaten. Voor de miljoenen die achterblijven is het tijd om zich beter te organiseren, schreef Emily Scurrah in Tribune.

This is your brain on neoliberalism (Dit is jouw hersenpan tijdens het neoliberalisme)

Als u het zich niet kunt veroorloven om een nieuwe auto te kopen of uw huur te betalen, is het uw eigen schuld – dat is wat het neoliberalisme ons vertelt. Geen wonder dat we midden in een mentale gezondheidscrisis zitten, schreef Ayeisha Thomas-Smith in de laatste uitgave van de New Economics Zine.

The crisis of care.com (De crisis van zorg.com)

Online platforms reorganiseren de manier waarop we voor elkaar zorgen. Maar on-demand apps kunnen niet de gaten vullen van ons gebroken zorgsysteem, schreef Miranda Hall in Open Democracy

Migrants access to healthcare during the coronavirus crisis (Migranten toegang tot zorg tijdens de conrona-crisis)

Ons rapport, gemaakt samen met Patients Not Passports, Medact en Migrants Organise, stelde vast dat migranten en zwarte en Midden-Oosterse (BAME)gemeenschappen zijn uitgesloten van de gezondheidszorg tijdens het coronavirus. Het vijandige beleid van de overheid draagt bij aan onevenredige BAME-sterfgevallen door Covid-19.

Awareness of what? (Bewustzijn van wat?)

Voor de Mental Health Awareness Week schreef Jake Mills van Chasing the Stigma over de nationale crisis die onder het oppervlak van de sociale media-laag ligt van “mental health awareness” (oog voor geestelijke gezondheid). Dit stuk verscheen ook in het laatste nummer van de New Economics Zine.

Net out of jail free (Netto gratis uit de gevangenis)

Er is een nieuw spelletje in het land aangekomen voor klimaatvertragers. Het heet ‘netto nul’ en Andrew Pendleton schreef waarom dit de laatste vrijhaven is voor het klimaatgeboefte.

A green stimulus for housing (Een groene stimulering voor huisvesting)

Ons rapport, door Donal Brown, Chaitanya Kumar en Joanna Marshall, toonde aan hoe een vier jaar durend nationaal programma voor de renovatie van huizen gezinnen meer dan 400 pond per jaar kan besparen en 500.000 banen kan creëren.