Ga naar de inhoud

Manifiesta (11/12 september Oostende) en andere festivals

In het tweede weekend van september is er een omvangrijk links politiek festival in Oostende. Met een indrukwekkend programma.

2 min leestijd

Het initiatief lijkt nogal gedomineerd door de Belgische ‘neomaoistische’ PVDA (niet te verwarren met de Nederlandse naamgenoot) maar heeft als organisatoren een breder palet. Veel NGO’s, en een deel van de oudlinkse socialistische instellingen doen mee.

Het programma is indrukwekkend. Naast allerlei bands als Zap Mama, Les Negresses Vertes, Sergent Garcia en zelfs Helmut Lotti, zijn er films en documentaires, theater, en veel debatten. Er zijn zelfs workshops zelfverdediging.

Thema’s zijn, onder veel meer, klimaat, vakbonden, (anti-)kapitalisme, extreemrechts en feminisme. En zelfs linkse seks. En de geschiedenis: de 150e verjaardag van de Commune van Parijs.

Daarbij wordt ook de film “Louise Michel, la rebelle” van Sólveig Anspach vertoond. In de beschrijving valt helaas niet te lezen dat zij een ‘uitgesproken anarchiste’ was, en hopelijk is dat toeval…

Ook in het programma – al is niet altijd duidelijk of ze lijfelijk aanwezig zijn of via internet deelnemen, een keur aan internationale politieke sterren als Édouard Louis, Vijay Prashad en Kristen Ghodsee.

En ook nog een boekenmarkt, camping en quizz.

En zondag om 16:00: Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, die het vijftigste jaar viert en vroeger altijd de Pinksterlanddagen in Appelscha opfleurden.

Zie het hele programma hier

Datzelfde weekend is er in Frankrijk het jaarlijkse linkse spektakel van het Festival van de communistische partijblad Humanité é bij het vliegveld van Bourget bij Parijs.

En voor wie er geen genoeg van kan krijgen is er een week later in Frankrijk het feministisch fesitval Empow-her in het noorden van Parijs (17-19 september)

{youtube}KwEMbgHGmLw{/youtube}