Ga naar de inhoud

Macron houdt toespraak op tv; mensen massaal de straat op

Gisteren (17 april) had de Franse president Macron de TV gereserveerd om ‘zijn volk’ om 20:00 uur toe te gaan spreken over zijn pensioenhervormingsplannen. Vakbond CGT had opgeroepen om overal in het land precies op dat moment de straat op te gaan met potten en pannen. Er werd massaal gehoor aan gegeven. Een paar filmverslagen daarvan, die binnen enkele uren tienduizenden kijkers halen.

2 min leestijd

De scenes in Parijs, waar de pannenprotesten uitliepen op een spontaan onaangekondigde demonstratie die zoals gebruikelijk door veel politie op traangas werd onthaald.

Voorbeeld van een heel andere stad: Grenoble

Blast haalt de toespraak uit elkaar en belicht hoe de mainstream media zijn slippen dragen

Overzichtje van meerdere steden

en nog een

Een dag later, minister Combe (Sociale Zaken) op bezoek bij sociale dienst

Nu we toch bezig zijn met filmpjes

Er is een klein schandaal uitgebroken, die zelfs de internationale pers haalt, rond de leugens van de oproerpolitie (met name de motorpolitie-eenheden Brav-M)

Die zijn al lang omstreden vawege hun extreme geweld, zoals in dit filmpje verbeeld wordt

Maar nu zijn ze betrapt op klinkklare leugens en het framen van een demonstrant. Het gaat om de zwarte student Souleyman. Die was op 20 maart al eens gearresteerd en toen flink mishandeld. Dat zou veelal ongemerkt zijn gebleven, als er geen geluidsopnames van zijn arrestatie waren, waar te horen was hoe hij uitgescholden en beledigd wordt voor zijn arrestatie en vervolgens mishandeld. Maar, waarschijnlijk omdat het zo uitlekte, probeerde dezelfde politie-eenheid hem te naaien door hem gisteren nogmaals op te pakken en te beschuldigen van het in brand steken van vuilnis tijdens de demonstratie. De vakbond van de politie bracht het ‘nieuws’ naar buiten dat meteen door minstens een grote commerciele radiozender rondgetetterd werd. Wat ze er niet bij vertelden: Souleyman had dat helemaal niet gedaan en moest al snel vrijgelaten worden. In onderstaande reconstructie vertelt hij hoe een groep stillen hem probeerde aan te zetten om de vuilnis in de hens te steken, en toen hij dat weigerde, het zelf maar deden en hem oppakten…