Ga naar de inhoud

‘Kans op nieuwe crisis is levensgroot’

Topeconomen: ‘Politiek moet direct ingrijpen in bankensector’ … Hoogleraren waarschuwen onafhankelijk van elkaar voor levensgevaarlijke risico’s bancaire sector … Ze pleiten voor het scheiden van zakelijke en particuliere afdelingen van banken

2 min leestijd
Placeholder image

(bron: joop.nl)

 

Vier hoogleraren luiden de noodklok. De risico’s op een nieuwe crisis blijken levensgroot, maar de politiek wil niet ingrijpen. Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten en adviseur van de Nederlandse bank zegt in Nieuwsuur dat de samenleving gigantische risico’s loopt. “De omvang en snelheid waarmee banken risico’s nemen is letterlijk een tijdbom onder de Nederlandse economie.”

 

Volgens hoogleraren Boot, Herman Wijffels, Ewald Engelen en Hans Schenk ziet de politiek de urgentie niet om in te grijpen, terwijl het volgens hun morgen opnieuw fout kan gaan. Banken zouden volgens de topeconomen niet ongezien hun gang mogen gaan omdat ze nog zo ontzettend zwak zijn, maar wel enorme risico’s nemen.

 

De politiek doet niet genoeg en moet direct ingrijpen. Dat beweren de hoogleraren onafhankelijk van elkaar in Nieuwsuur. Engelen: “Politici vinden het onderwerp ‘schijnbaar ingewikkeld’, het debat over hoofddoekjes wordt over het algemeen belangrijker gevonden dan de economie, er ontbreekt simpelweg kennis en expertise bij parlementariërs en omdat er heftig gelobbyd wordt door de bancaire sector.”

 

Volgens GroenLinks Kamerlid Bruno Braakhuis moet het signaal van de topeconomen serieus genomen worden. De hoogleraren pleiten voor het scheiden van zakelijke en particuliere afdelingen van de banken. Banken nemen nu grote risico’s met geld dat door particulieren op de bank is gezet.

 

Ook waarschuwen de topeconomen voor het ‘kleine’ wereldje. Boot vergelijkt de bankensector met een ‘golfclub’. Economen vanuit de banken komen in de politiek en vanuit de politiek gaan ze de bankenwereld weer in. Daarin schuilt het gevaar dat zij ‘in hun eigen waarheid gaan geloven’.

 

Link naar uitzending