Ga naar de inhoud

Investeer in globalinfo!

Beste mensen, globalinfo zoekt meer donateurs of eenmalige giften. Daarmee houdt u deze website in de lucht, en vooral diens ‘content’.

4 min leestijd

(Foto: publiek domein pixnio)

Als de bodem van de schatkist in zicht is, en de deurwaarder nadert, is dat meteen te merken aan de website. Er is dan geen tijd meer over om stukken te vertalen en zelf te schrijven of van anderen te redigeren. Dan komt de website haperend voornamelijk vol te staan met van andere websites overgenomen artikelen. Die zijn niet minder belangrijk maar het levert niet veel ‘toegevoegde waarde’ op. En daar is het globalinfo al sinds 2002 net om te doen: die informatie Nederlandstalig aanbieden die nuttig is voor actiegroepen en bezorgde burgers om de strijd tegen kapitalisme en Fort Europa onderbouwd aan te kunnen gaan.

Er is een makkelijke oplossing: meer donateurs!

Het banknummer daarvoor is NL06 INGB 0005 146635 (van globalinfo.nl). En ja, helaas van ING, maar een ideële bank als ASN doet niet aan betaalrekeningen (en Triodos mag niet van Kleintje Muurkrant, dus tot de Zapatistas ook een echte polderafdeling hebben opgetuigd, moeten we het met een commerciële partij doen. Giften in natura mag natuurlijk ook (vertalen, zelf schrijven, fotograferen, flessen wijn, etc.).

Waar we de laatste paar weken bijvoorbeeld niet aan toegekomen zijn, om een indruk te geven:

Er kwamen tal van artikelen langs die het vertalen waard waren geweest en die we zonder copyrights hadden mogen publiceren: van interviews met belangrijke linkse denkers als Noam Chomsky of Arundhati Roy en Naomi Klein, tot achtergrondstukken over ‘corporate natuurbehoud,’ nieuwe reclametechnieken, nep-vakbonden, verborgen gevaren van traangas, en de nieuwste onthullingen over geheime diensten.

Maar ook hadden we graag meer op de huid gezeten van wat er gebeurt in brandhaarden van strijd tegen neoliberale ellende, zoals nu Colombia, Tunesië, Marokko, Mexico, Libanon, Palestina en Congo. De lijst van landen met inspirerende bewegingen is lang en hopelijk kunnen we daar de Lage Landen binnenkort weer aan toevoegen. Of het nieuwste pijpleidingmegaproject in de VS en Canada, en vooral de strijd daartegen.

Maar even graag hadden we meer tijd willen kunnen steken in het uitwerken van linkse activistische analyses en theorieën over het tegengaan van komplotgeloof, en het vormen van tegenmacht tegen extreemrechts en ‘corporate power’.

Natuurlijk zitten we ook graag dicht bij huis, ook met kort nieuws, over zaken die hier in de polder geheel buiten beeld blijven. De commotie in Frankrijk bijvoorbeeld, rond de herdenking van de Commune van 150 jaar geleden, en de protesten tegen de TAV in Italië, linkse solidaire reacties op corona-oekazes, radicale antifascistische strijd in Duitsland, en-ga-zo-maar-door.

Vergeet ook niet de recensies van boeken en andere publicaties, want er komt van alles uit dat de moeite van het lezen/beluisteren/zien waard is, maar een goeie recensie kost nu eenmaal tijd. Dus als we een deel van die tijd kunnen ‘vrijkopen’ door inkomsten door donaties, levert dat een veel betere website op waar iedereen wat aan heeft die vanaf ‘links en van onderop’ de kont tegen de krib gooit.

De afgelopen jaren zijn inkomsten uit donaties een aanzienlijke bron van inkomsten geweest. Afgelopen jaar bedroegen die bijvoorbeeld ruim 4000,- euro. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de jaren daarvoor, wat grotendeels kwam door een eenmalige gift van 2000,- euro van een trouwe lezer. Daarnaast zijn er een tiental vaste donateurs, sommige geven wel 50,- per maand, andere een tiende daarvan, en er zijn verder wat eenmalige giften, maar ze zijn allemaal belangrijk. U wordt bedankt! Met dat geld kunnen de vaste kosten van de website bekostigd worden en dus tijd besteed worden aan het maken van een zorgvuldige en toch radicale onverschrokken website, gratis, zonder reclame en zonder komplotgereutel (tenzij het komplot echt bestaat natuurlijk, en we dat aan kunnen tonen). Bedenk ook dat wat op globalinfo verschijnt vaak over wordt genomen op andere websites en sociale media. het bereik is dus hoger dan alleen dat van de website.

Meer inkomsten uit donaties zou mooi zijn, want goeie ‘content’ maken en presenteren kost dus tijd die we niet hebben als we die tijd aan allerlei klussen-voor-geld moeten besteden. Dus kom maar op, of stuur suggesties voor inventieve manieren om de inkomsten op te krikken naar info@globalinfo.nl