Ga naar de inhoud

Huurstakingen in Nederland

Nu de powers that be (or were) in Den Haag bezig lijken om niet alleen de volkshuisvesting maar ook de laatste rechten van huurders te slopen (*) is het wellicht een goede gelegenheid om te wijzen op de glorieuze geschiedenis van het huurstaken in Nederland.

2 min leestijd

*) Zie: CDA en VVD willen huurders uitzetten bij verkoop woningeningen

Er is een mooi boek over de roemrijke geschiedenis van huurdersacties in Nederland, dat als pdf online te vinden is

En een documentaire – hieronder- met geweldige verhalen en beelden. Huurstakers in de Rotterdamse Tweebosbuurt (ja die!) in de jaren 30 die bij demonstraties zelfs door de politie werden beschoten, om maar wat te noemen.

In de jaren ’30 ontstond een ware golf van huurstakingen. Crisis, werkloosheid en hoge huren deden huurders in de jaren ’30 en in de jaren ’80 van de vorige eeuw grijpen naar dit machtige wapen: het inhouden van een deel van de huur.
De historische documentaire ‘Eerst het eten, dan de huur’ gaat in op deze felle huurstrijd. Het hoe en waarom, de motivatie van de huurstakers, hun plezier en hun verdriet.
Een film van Gerard Nijssen, Erik Willems en Annegriet Wietsma, Job Producties, 42 min, 1987.

https://vimeo.com/616791180

Zie ook: tekst bij uitzending Andere Tijden :

Onder invloed van de CPH worden vanaf 1920 Buurt Huurders Verenigingen (BHV’s) opgezet, die huurders oproepen om zogenaamde buurt-Sowjets te formeren. De BHV’s Jordaan, De Eilanden en Over het IJ stellen zich de taak om woningruimte te distribueren, huisuitzettingen te voorkomen en huurverhogingen tegen te gaan.
Het in 1921 ingestelde, overkoepelende orgaan Centraal Komitee van Buurthuurders-verenigingen streeft naar een algemene beweging tegen de woningnood en woningwoeker door de oprichting van buurtorganisaties. Door verspreiding van hun maandblad ‘De Woningaktie’ en diverse manifesten wil het Komitee de huurders in Amsterdam massaal in verzet brengen tegen het woningbeleid van de SDAP.