Ga naar de inhoud

Hoe Europa de West-Afrikaanse zee leegvist

VIDEO –  Senegalese vissers zijn woedend … Afrikaanse landen profiteren nauwelijks van de westerse visvangst… Een kwart van de vis gevangen door Europese boten komt uit de wateren van ontwikkelingslanden. De legale en illegale internationale boten graaien de vis weg voordat lokale vissers er überhaupt bij kunnen. Senegalese vissers dreigen met een burgeroorlog als het westen blijft doorgaan met de visvangst voor de West-Afrikaanse kust. “Als het zo door blijft gaan, kunnen we net zo goed piraten worden”, aldus een lokale visser.

2 min leestijd
Placeholder image

(Van de website joop.nl)

{youtube}eoCAyYQAeOk{/youtube}

Guardian verslaggever John Vidal vaarde met de Green Peace Arctic Sunrise naar de wateren van West-Afrika. De kust voor Senegal, Sierra Leone en Guinea is een populair gebied geworden voor de industriële visserij. Er varen daar zeker 50 grote vissersboten, elk goed voor zo’n 250 ton vis per dag. Een aantal waar lokale vissers 50 boten per jaar voor nodig hebben.

Tijdens zijn vaartocht komt Vidal legale en illegale boten tegen. Een opvallende verschijning is de Cornelia, een Nederlandse schip dat in Londen geregistreerd staat en doormiddel van flinke Britse subsidie dagelijks tonnen aan vis naar binnen sleept. Vidal wil van de kapitein weten naar welke soort vis zij zoeken en waar het naartoe gaat, maar de kapitein van de Cornelia heeft geen zin om thee de drinken met de Britse journalist.

Willie Mackenzie van Greenpeace legt uit dat veel grote vissersboten in deze regio wel zeggen dat de gevangen vis ook terug gaat naar Afrika, maar toch is dat niet helemaal waar. Veel vis gaat naar Azië, maar ook naar Europa. Ook menen de grote industrievissers dat ze geen bedreiging zijn voor de lokalen omdat ze op andere soorten vis jagen, maar die ontwikkeling ontwricht juist de ecologische structuur in het gebied.

Senegalese vissers zijn boos. Ze zijn bang dat er een burgeroorlog uitbreekt wanneer lokale vissers niet meer genoeg vis zullen vangen. “Er kan dan van alles gebeuren”, zegt een lokale visser tegen Vidal. “We kunnen ook piraten worden.” Als dat gebeurd, wordt de kust van West-Afrika een tweede Somalië waar kapers op de loer liggen en miljoenen euro’s aan losgeld vragen aan westerse rederijen. Met dat vooruitzicht lijkt de Europese visvangst voor de kust van Mauritanië water naar de zee dragen.