Ga naar de inhoud

Het Recht Op Grond

In een tijd waarin kernenergie wordt voorgesteld als een ‘groene’ technologie, als de ideale oplossing voor de opwarming van de aarde, komt het stripboek, getiteld Le droit du sol (Het recht op grond) van Étienne Davodeau, op het juiste moment. Hij wijst op wat meestal onzichtbaar blijft: de onoplosbare last van kernafval. Davodeau is op pad gegaan (in juni 2019), opzoek naar de verhoudingen, om dingen in hun juiste proporties te zien en mensen te ontmoeten. Ernest London van Bibliothèque Fahrenheit 451 introduceert het hieronder.  [ThH]

2 min leestijd

(Bron: Libertaire Orde)

Davodeau, striptekenaar, vertrok vanuit Pech Merle, in de Lot, waar Franse Cro-Magnon-voorouders 22.000 jaar geleden [cro-magnonmens, fossielen, gevonden in de Franse Dordogne; thh.] een grote grottekening van vijfentwintig dieren onder de grond hebben achtergelaten. Vanaf dat punt liep hij naar het Franse stadje Bure, aan de Maas, waar een project voor dumpen van kernafval aan de gang is. Langs de ongeveer 800 kilometer van zijn route ontmoette hij ‘vrouwen en mannen die ons iets te vertellen hebben over deze dingen’. Dat geeft hij allemaal in zijn stripboek weer.

Door twee opvattingen over de verhouding tot de wereld met elkaar in verband te brengen, slaagt hij erin een heilzame verwondering op te wekken: wie is beschaafder? Degene die op de wanden van zijn grot tekent of degene die zijn rotzooi verstopt, waarvan een deel duizenden jaren gevaarlijk zal blijven?

Zijn striptekeningen, vooral de stille, laten ons nadenken over de landschappen die hij doorkruist. Zijn verhaal zit vol anekdotes en herinneringen die hem in staat stellen het juiste evenwicht te vinden tussen het didactische belang van zijn project en de menselijke dimensie van zijn reis. Met veel humor en een vleugje provocatie laat hij zijn vuilnis achter in de vuilnisbak van het huis van generaal de Gaulle in Colombey-les-deux-Églises. Een wat lachwekkende wraak die hij neemt op het graf van de man die het Franse nucleaire programma lanceerde.

Hoewel het niet de meest radicale standpunten behandelt, heeft dit boek niettemin de verdienste dat het veel mensen bewust maakt. Gezien het feit dat één maand na de publicatie al 100.000 exemplaren van het boek waren verkocht, is deze bijdrage verre van te verwaarlozen. Een mooie demonstratie van massa onderwijs.

Ernest London  [Te vinden op de site van Bibliothèque Fahrenheit 451; Online; vertaling uit het Frans door Thom Holterman.]

Davodeau, Étienne, Le droit du sol, Journal d’un vertige, Éditions Futurpolis, Paris, 2021, 216 blz., prijs 25 euro.