Ga naar de inhoud

Het framen van demonstranten tegen de oorlog die woedt tegen de Palestijnen

De media schrijft over het conflict tussen Israël en Hamas, een conflict en geen oorlog. De sfeer is zeer verhit deze dagen, overal in de wereld gaan mensen de straat op tegen de oorlog. De oorlog tegen de Palestijnse bevolking en niet alleen de bevolking in Gaza. Ook op de West Bank is het leven zeer maar dan ook zeer onaangenaam. Het Israëlisch leger schiet met scherp op demonstranten die zich verzetten tegen de oorlog in Gaza, arresteert al maanden vele Palestijnen en gebruikt grote voorraden traangas.

5 min leestijd

(bron: konfrontatie.nl foto: geframede demonstranten bij Israelische ambassade in Den Haag op 5 augustus, van indymedia)

De eerste grote demonstratie in Nederland was op 12 juli. Eigenlijk was er een demonstratie gepland tegen illegale muur op Palestijns grondgebied, maar door de oorlog tegen Gaza is deze demonstratie verbreed tot een algemene demonstratie: tegen de 10 jaar illegale muur en de bombardementen op Gaza.
Eigenlijk is die oorlog al vele jaren bezig maar haalt die oorlog de dagelijkse journaals niet. Maar goed, terug naar de demonstratie op het Spuiplein. Er waren duizenden mensen, mensen met alle soorten vlaggen, teksten en foto’s. Ook 2 bordjes met de vergelijking: zionisme = nazisme, twee vlaggen met religieuze koranteksten en teksten met de woorden: Israël doe niet wat Hitler deed met uw volk. Over smaak en religie kun je twisten maar over opruiing en verdraaiing van feiten minder.

Gelijk werden er op twitter berichten geplaatst, men zou hakenkruizen hebben, zwaaien met vlaggen met hakenkruizen en de Hitlergroet hebben gebracht. De Haagse burgemeester kreeg natuurlijk gelijk bezoek van het CIDI (centrum informatie documentatie Israël), er werd schande gesproken over deze walgelijke antisemitische demonstratie. RTL liet een foto van Amsterdam zien, een metershoge vlag met een hakenkruis op een gevel, een vlag die vast en zeker uit een oorlogsfilm komt en gebruikt werd om de demonstranten te stigmatiseren. Er waren geen vlaggen met hakenkruizen en er werden geen Hitlergroeten gebracht. Het internet is verworden tot een platform voor wederzijdse beschuldigingen, scheldpartijen en vernederingen.

Een zoektocht naar de hetze tegen de demonstratie bracht mij snel op een groepje bloggers en voorstanders van Israël. Een groepje dat het niet op heeft met de Islam, samenwerken met Christenen voor Israël en natuurlijk het CIDI. Het CIDI wat zo keurig overkomt, welbespraakt is en zelfs in de Knesset is uitgenodigd om te spreken over het stijgende antisemitisme in Nederland. Het CIDI dat regelmatig bijeenkomsten organiseert en waar bezoekers demonstranten tegen de bezetting vernederen, bespugen, bedreigen en uitschelden. Nog nooit een woord over gelezen maar ik kan het weten want ik heb er meerdere malen mee te maken gehad. Voor de joods-liberale synagoge die het Tzahal legerorkest had uitgenodigd, werden wij uitgescholden voor alles wat slecht was, de meest walgelijke dingen kregen wij naar ons hoofd geslingerd: ga op de weg staan dan kan ik je dood rijden, ga beter Nederlands spreken jij kakkerlak en ga maar zo door. De Christenen voor Israël weten er ook raad mee, ook zij nodigden het Israëlisch legerorkest uit en scholden en tierden tegen demonstranten. Bij een boycotactie te Amsterdam waren de scheldpartijen en bedreigingen een daad van supporters voor Israël. Doodverwensingen, dreigen met geweld en dit alles onder toeziend oog van de politie. Geen woord in een krant of op het nieuws.

Nu tijdens de oorlog tegen de Palestijnse bevolking zijn het CIDI, groepen die Israël voor 100% steunen(Christenen voor Israël) en groepen die het juist op de moslimgemeenschap hebben gemunt, een ware hetze begonnen. De ene met doel: het afleiden van de oorlog tegen de Palestijnen, en de ander het stigmatiseren van de moslimgemeenschap. Het lezen van de twitterberichten maken je misselijk en onpasselijk, hier wordt geen melding van gedaan, burgemeesters niet voor bezocht en zijn er geen toespraken in welk land dan ook, om dit aan de kaak te stellen. In vrijwel elke krant staan berichten over de demonstraties met een herhaling van leugens of verdraaiing van feiten. Parijs wordt als voorbeeld gegeven, een synagoge zou belaagd zijn door woedende demonstranten. Wat er aan vooraf ging is niet gezegd. De Jewish Defence League was begonnen met het gooien van ijzeren tafelpoten, stoelen en ander straatmeubilair, natuurlijk werden de demonstranten boos en verschuilde de JFL zich in een synagoge.

In Den Haag is na twee grote demonstraties tegen de oorlog, een demonstratie gehouden door fanaten die pro ISIS en anti Israël zijn. Er zijn daar walgelijke leuzen geroepen die de burgemeester duur kwamen te staan. Men wil na aanleiding van die 50 demonstranten, waar sommige leuzen tegen de joden en Israël hebben geroepen, de burgemeester laten aftreden.

Nu wordt elke demonstratie in verband gebracht met deze 50 fanaten, fanaten die dienen als afleiding van het geweld/oorlog tegen de Palestijnse bevolking. Hun gedachtegoed verafschuwt mij en vele anderen, maar het mag niet in combinatie gebracht worden met de duizenden die willen dat de oorlog en bezetting stopt. Al langer was bekend dat Israël studenten(wereldwijd) geld geeft om het internet af te speuren om Israël onwelgevallige opmerkingen tegen te spreken en propaganda te plaatsen. Gebeurtenissen vals te verklaren of de geschiedenis te verdraaien. In Nederland heeft zich sinds enkele weken een groep jongeren verzameld, onder leiding van een joodse en christelijke groep mensen, zij werden hartelijk bedankt door de ambassadeur van Israël in Nederland.

Naast deze groep bestaat er ook een hele groep intellectuelen die in de media een enorm platform krijgen: Hamas is de schuldige aan dit ‘conflict’ en het antisemitisme viert hoogtij. Geen Palestijn te bekennen bij Knevel en van den Brink of in een krant. Het gaat over het antisemitisme in Nederland/Europa en niet over de ±1.900 doden, duizenden gewonden en een vrijwel vernietigd Gaza. Het stigmatiseren van de blokkade bij de Israelische ambassade op 5 augustus. Geen ISIS vlag te bekennen en toch als kop boven de demonstratie.

Ik verafschuw elke vorm van discriminatie, geweld en oorlog maar verafschuw ook het hebben van dubbele agenda’s, smaad en laster van welke kant dan ook.