Ga naar de inhoud

Het duurste openbaar vervoer van Europa

In de staart van de grote hittegolf van 2006 bevond ik mij in Leeds, Engeland. Het gejuich van de overkant van de zee was te horen: de ov-chipkaart was een feit!
Het ding was al tijden gepropageerd van overheidswege, met trambreed afgebeeld De Moderne Stedelijke Jonge Vrouw (“van kleur” ook nog, maar dat zei men toen nog niet zo) die de wens uitsprak dat ze één kaartje wilde voor bus, tram, metro en trein. Natuurlijk!

3 min leestijd

(Door Arnold J. van der Kluft, overgenomen van krapuul) illistratie van NRIT-media)

En bij de invoering die met zoveel vreugde werd begroet werd ook nog gezegd “dat is wel zo eerlijk”. Als de overheid het over eerlijk heeft weet je dat je in de beurs moet tasten.
In de eerste plaats omdat de ov-chipkaart door een “particulier bedrijf” wordt uitgegeven, en 7,50 kost bij aanschaf, zomaar zonder enige tegenprestatie.

Dan is er het basistarief: als je maar één halte meerijdt betaal je wel zo eerlijk toch dat minimumtarief dat ruim een euro bedraagt inmiddels. Om het wel zo eerlijk te houden zijn in Amsterdam heel wat haltes afgeschaft. Dan moet je maar een stuk lopen, dat is goed voor je.

O ja (ik kijk weer even naar Amsterdam, de stad waar ik mijn hele leven woon en waarvan ik het openbaar vervoer van oudsher ken) er zijn bij de invoering van de door niemand, behalve de “bedrijven” die hem mochten aanleggen en de daaraan Verwante Partijen, gewenste noord-zuidlijn drie tramlijnen opgeheven en de twee drukste lijnen zijn zo omgelegd dat ze het centrum niet meer aandoen. Het centrum is namelijk nogal druk met toeristen.
Maar geen stadsdeel is zo erg gepakt als Noord. Wat er overhoop is gehaald om die metrolijn aan te leggen is nog maar een schijntje vergeleken met de kaalslag aan busverbindingen – en er zijn alweer zwetscolumnisten te signaleren die het Wel Zo Eerlijk Vinden als er voor de pont ook betaald moet worden, nog leuker voor Noord.

Die hele ov-chipkaart en noord-zuidlijnzwendel, en natuurlijk de Verzelfstandiging en Ontvlechting van de spoorwegen, moeten betaald worden. Door de Geachte Reiziger die uit warme dankbaarheid als zodanig wordt toegesproken. Dat haar trein over ongeveer tien minuten vertrekt.

Of “35 procent” duurder dan gemiddeld ook meteen betekent dat het openbaar vervoer in Nederland het duurste van de EU is durf ik niet te zeggen, maar verbazen zou het mij niet. Met de invoering van de Oystercard in Londen is het vervoer wel duurder geworden maar niet Wel Zo Eerlijk: “check out” is niet nodig subsidiair kost niet extra.
Maar wie zal zich inzetten voor openbaar vervoer in Nederland… We kunnen Amsterdam met zijn o zo groene en o zo linkse stadsbestuur als baken zien. Er valt een Grote Stilte.

Het nieuws:

Vervoersdiensten zijn in Nederland 35 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie, blijkt uit onderzoek van het Europese cijferbureau Eurostat. Naast het OV vallen ook taxi’s en vliegtickets onder deze categorie. In bijvoorbeeld België is het OV een stuk goedkoper. In Luxemburg wordt het OV binnenkort zelfs helemaal gratis.

In België kost een trajectabonnement van Antwerpen naar Gent 174 euro per maand. Een trajectkaart van Amsterdam naar Den Haag, een vergelijkbare afstand, kost 371 euro per maand.

– Lees verder.