Ga naar de inhoud

Groene Kernenergie En Andere Valse Concepten

Aankondiging. Sinds kort is uit het boekje van mijn hand, getiteld Groene kernenergie en andere valse concepten. Daarin gaat het over het volgende. Woorden en argumentaties worden door de politieke en sociaaleconomische aanhangers van het neoliberale kapitalistische denken verwrongen. Artikelen, vraaggesprekken, besprekingen van studies en boeken die in dit opzicht relevant zijn, verwerkte ik dit jaar tot items in een aantal afleveringen op de site Libertaire orde onder de algemene titel ‘Woordgebruik en maatschappijkritiek’. Als een rode draad laten uitspraken van Macron en Rutte zich daar doorheen rijgen.

1 min leestijd

(Bron: Libertaire Orde)

Daarop volgt een drieluik over kernenergie. De oorlog in Oekraïne bracht dit onderwerp in een stroomversnelling. De energiediscussie over gas en olie uit Rusland leverde voor nationale en Europese politici de legitimatie op om te spreken over kernenergie als ‘groen’. Macron en Rutte trokken hun ideologische lijn door. Eenzelfde soort bedotterij speelt ook op het agrarisch-industriële vlak, waarbij bijvoorbeeld het verbod werd opgeheven om pesticiden te gebruiken die dodelijk zijn voor bevruchters als bijen. Macron werd hiervoor op de vingers getikt door Brussel: het ontbreekt zijn (agrarisch) beleid aan ambitie op het vlak van milieu- en klimaatzorg. En hoe zit dat met Nederland?

Alles blijft vanuit het neoliberaal kapitalistische denken ‘sturen op groei en overvloed’. Dit is sturen op destructie. Daarom kan het geen kwaad iets over ‘soberheid’ te zeggen, waarmee dan ook wordt afgesloten. [ThH]

Holterman, Thom, Groene kernenergie en andere valse concepten, Kelderuitgeverij, Utrecht, 63 blz., geïllustreerd, prijs 9,50 euro; ISBN 9789079395392.Te verkrijgen bij uw boekhandel of via http://kelderuitgeverij.nl/?p=f .